Open Monumentendag – In Europa

Gepubliceerd op 6 september 2018

Geschreven door Corina Hordijk

Het thema van de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 8 september is dit jaar In Europa. Op Texel zetten 22 deelnemers hun deuren open voor publiek. Zo ook Museum Kaap Skil en De Oudheidkamer. Als je de zeeën meerekent ligt Texel precies middenin Europa. Daarom is deze dag bij uitstek de gelegenheid om meer te weten te komen over de centrale rol van Texel in Europa in de geschiedenis.

Meerdere monumenten bij Kaap Skil

Naast het prachtige hoofdgebouw, wat mij betreft toekomstig monument, staan op het terrein van Kaap Skil meerdere monumenten. De wierschuur waarin de jutterij is ondergebracht, een wierschuur die in gebruik is als werkplaats, twee geschakelde graanpakhuizen en graanmolen De Traanroeier. Op de werkplaats na zijn ze tijdens Open Monumentendag allemaal ook van binnen te bekijken.

Reede van Texel wereldberoemd

Vanuit Texel werd in de Gouden Eeuw de Europese kusthandel gedomineerd. Op de Reede van Texel ankerden in die tijd honderden handelsschepen om geladen of gelost te worden, of om te wachten op gunstige wind. Hoe dit eruit zag is levensecht weergegeven op de imposante maquette in het hoofdgebouw van Kaap Skil. Daar zijn ook de vondsten te zien uit de scheepswrakken die ooit als tijdscapsules zijn gezonken en ons nu vertellen over het leven van weleer.

Veel van de objecten die in Kaap Skil te zien zijn, zijn opgedoken door de leden van Duikclub Texel. Tijdens de Open Monumentendag is iedereen welkom in en nabij het clubgebouw voorbij de jachthaven een kijkje te nemen en te ontdekken hoe wrakken gelokaliseerd worden. Aanrader om even langs te gaan.

Om Texel, maar vooral de Reede van Texel, te beschermen tegen de Spanjaarden werd het stervormige fort De Schans (dat ook te zien is op de maquette in Kaap Skil) rond 1574 aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Om 14.00 uur vertelt Gilles van Mil alles over het fort en haar rijke geschiedenis.

Oudheidkamer

In de tijdelijke tentoonstelling ‘Goed gemerkt’ over drie eeuwen Texelse merklappen, is de invloed van met name Duitsland terug te zien. Een aantal merklappen bevat Berlijnse motieven, geleend van onze oosterburen. In de vaste opstelling zijn objecten te vinden die zelfs nog verder dan Europa hebben gereisd; snuisterijen uit het verre oosten, uit de tijd van de VOC. Zeelui namen souvenirs mee en rijke mensen kochten oosterse spullen om mee te pronken.

Hotelservies uit een boerensloot

Leuk om dit jaar te gaan bekijken is een 120 jaar oude inventaris van Grand Hotel Texel (nu De Lindeboom). Deze werd bij toeval ontdekt in een dichtgestorte boerensloot op het bouwterrein van Buurtskap De Tuunen in Den Burg. De eigenaar van het hotel heeft de spullen waarschijnlijk al vóór de Eerste Wereldoorlog als afval laten dumpen en deze werden nu bij toeval ontdekt.

Vind op www.monumentendag.nl hoe laat de locaties te bezichtigen zijn. De Oudheidkamer is geopend van 11.00 tot 16.00, Kaap Skil van 10.00 tot 17.00 uur. Daar worden ’s middags ook ambachten gedemonstreerd en verhalen verteld. Je kunt een tegeltje ‘Delfsblauwen’ en zelf aan de slag als dijkenbouwer. Graag tot dan!