8 september- Open Monumentendag

Gepubliceerd op 4 september 2018

Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Ook Museum Kaap Skil is deze hele dag gratis toegankelijk. Een uitgelezen kans om niet alleen de monumenten op het museumterrein te bewonderen, maar ook om de tentoonstellingen te bekijken en mee te doen met de vele activiteiten.

Vier monumenten

Het museum bevat vier Rijksmonumenten:

Het entreegebouw van het museum is modern, met een monumentale statuur.

Graanmolen uit 1727

Molen de Traanroeier heeft afgelopen zomer een facelift ondergaan: de hele molen is voorzien van  nieuw riet. Hij ziet er weer prachtig uit! Op Open Monumentendag bakken vrijwilligers er flensjes van het meel dat met de molen is gemalen. Op de begane grond valt een grote V-snaar op, op de eerste verdieping zijn stoppenkasten en metalen constructies te zien. Dit zijn restanten uit de jaren zestig, toen de graanmolen uit 1727 werd omgebouwd voor elektriciteitswinning. Tegenwoordig wordt er weer volop graan in gemalen. De molenaars laten graag zien hoe dit in zijn werk gaat.

Strandvondsten in wierschuur

De jutterij bevindt zich in een monumentale wierschuur. Waar vroeger de balen gedroogd zeegras (wier) hoog werden opgestapeld, staat en hangt het nu vol met bijzondere strandvondsten. Jutters zijn een bijzonder slag mensen, echte vrijbuiters! Bekijk wat ze allemaal vinden tijdens hun strooptochten onder de meest barre weersomstandigheden.

Exposities in graanpakhuizen

In de twee graanpakhuizen zijn verschillende exposities ondergebracht. De geschiedenis van de veerdienst tussen Texel en Den Helder is op de bovenverdieping in beeld gebracht. Verrassend is ook de tentoonstelling ‘Een dijk van zeven eeuwen oud’. Bekijk hier de dwarsdoorsnede van de dijk, het grootste archeologisch lakprofiel van Europa. Van 11.30-15.30 is de watertafel in de waterkamer open en kan de strijd worden aangegaan met het water door een dijk te bouwen.

Activiteiten in het openluchtmuseum

Speciaal voor Open Monumentendag zijn er extra demonstraties van oude ambachten en verhalenvertellers in het openluchtmuseum. De touwslagers, de smid, de bakkersvrouw, de modelbouwer en de nettenboeter zijn aan het werk. De touwslagers kunnen wel wat hulp gebruiken: draai jij aan het wiel? Je mag je eigengemaakte springtouw mee naar huis nemen. Van 12:00-16:00 is er een workshop waar  je een tegeltje kunt ontwerpen op zijn ‘Delfsblauws.’