Open Monumentendag bij Museum Kaap Skil

Gepubliceerd op 11 september 2020

 

Startpunt fietsroute

Dit jaar is Museum Kaap Skil het startpunt van een fietsroute langs een groot aantal monumenten. Vind de fietsroute in de Open Monumentenkrant Texel 2020.

Zaterdag 12 september tijdens Open Monumentendag is Museum Kaap Skil gratis te bezoeken. Tip: er zijn die dag speciale aanbiedingen:

  • Monumentje voor 2, een picknicktasje voor mee op de fiets, te koop in het museum voor 5,50.
  • Eerst een kopje koffie? In het museumcafé kunt u terecht voor de Museumbreak: koffie en appeltaart voor 5,50.
  • Ook is er meel van de Traanroeier te koop, spelt- of tarwemeel. Hiermee steunt u de molen!

Drie monumenten in één museum

Bij Museum Kaap Skil vind je drie monumenten achter één voordeur. De voordeur zit in het moderne entreegebouw aan de Heemskerckstraat, dat ontworpen is door Mecanoo. Daarachter, op het buitenterrein, bevinden zich onder andere een wierschuur, graanpakhuizen en molen De Traanroeier. Dat zijn alle drie rijksmonumenten.

Erfgoedliefhebbers kunnen bij het Oudeschilder museum niet alleen hun hart ophalen aan de gebouwen, maar ook aan de collectie. De inrichting van de vissershuisjes in het openluchtmuseum stamt uit het begin van de 20e eeuw, de collectie opgedoken voorwerpen bevat vooral objecten uit de zeventiende en achttiende eeuw.

De opgedoken objecten die te zien zijn in de tentoonstelling ‘Archeologie onder Water’, zijn afkomstig uit eeuwenoude scheepswrakken. Texelse duikers haalden ze boven water. De schepen zijn gezonken op de  Reede van Texel, eeuwenlang het centrum van de wereldhandel. Ontdek wat de Reede van Texel tot een van de belangrijkste ankerplaatsen van de wereld maakte in de tentoonstelling ‘Schip in Zicht’ in het entreegebouw. Op Open Monumentendag is het hele museum gratis toegankelijk.

Molen de Traanroeier

Op dit rijksmonument staat 1902, maar deze nog werkende graanmolen is in 1727 gebouwd. De Traanroeier heeft eerst bijna twee eeuwen in Zaandam gestaan voor hij naar Oudeschild werd verplaatst. Op Texel heeft hij vele functies gehad. Na de oorlog werd hij niet meer gebruikt als graanmolen en diende hij als opslagplaats, In de jaren zestig van de vorige eeuw is hij omgebouwd om elektriciteit mee op te wekken. Dit werd dertig jaar later weer teniet gedaan, zodat er nu weer graan kan worden gemalen met De Traanroeier. Sporen van deze geschiedenis zijn nog in de molen te zien.

Monument in beweging

De Traanroeier is een levend monument, dat regelmatig door de molenaars in beweging wordt gezet. Het ambacht van molenaar is in 2017 uitgeroepen tot UNESCO immaterieel erfgoed. Om tot het gilde van de molenaars toe te kunnen treden, moet de aspirant-molenaar een uitgebreid leertraject afleggen met meerdere examens. Onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden zijn de molenaars op Open Monumentendag aanwezig. Ze geven dan uitleg over de molen en hun ambacht.