Open Monumentendag 2021

Gepubliceerd op 6 september 2021

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september organiseert Museum Kaap Skil extra activiteiten het museum en op Fort de Schans. Deze zijn die dag allebei gratis toegankelijk.

Skiller pannenkoeken

Op het terrein van Museum Kaap Skil zijn meerdere monumenten, waarvan de meest in het oog springende Molen De Traanroeier, baken van Oudeschild. Vrijwilligers bakken op deze dag pannenkoeken, uiteraard met meel gemalen in de molen. Deze zijn voor slechts een euro verkrijgbaar, waarvan de volledige opbrengst naar het onderhoud van de molen gaat. Naast de molen hebben ook de graanpakhuizen en de wierschuur waar de jutterij in is ondergebracht op het terrein van Museum Kaap Skil een monumentale status.

In de voetsporen van Willem van Oranje en Napoleon

Willem van Oranje liet Fort de Schans rond 1574 aanleggen, om Texel en ‘de Reede’ te beschermen tegen de Spanjaarden. In 1811 liet Napoleon het fort vergroten. Tijdens Open Monumentendag wordt om 11.00 uur en 14.30 uur een rondleiding gegeven waarbij de roemruchte geschiedenis van dit bijzondere fort belicht wordt. Reserveren is verplicht en kan via info@kaapskil.nl of bij de kassa van Museum Kaap Skil. Maximaal 20 personen per rondleiding.