Wat een ramp! in de herfstvakantie

Gepubliceerd op 11 oktober 2022

‘Wat een ramp!’ is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis. Het sluit prachtig aan bij de verhalen die in Museum Kaap Skil worden verteld. Over scheepsrampen bij Texel in het verleden en recent. Voor een jutter betekent een scheepsramp dat er wat te halen valt. Deze maand vertellen de jutters over de rampen die hebben geleid tot hun strandvondsten . In de nieuwe tentoonstelling Wereldreizen stap je aan boord van schepen die vertrokken vanaf de Reede van Texel. De objecten in de tentoonstelling komen van de zeebodem bij Texel, het resultaat van vele scheepsrampen. Voor ons een bron van informatie over de 16e, 17e en 18e eeuw, waarin Texel het middelpunt van de wereldhandel was.

Jutters en rampenverhalen

Jutterij-Maand van de Geschiedenis

Jutters zijn vrijbuiters, die de strandvonder altijd nét voor proberen te zijn. Overboord geslagen lading en scheepsrampen zorgen voor mooie vondsten. De jutters vertellen erover in de jutterij, omringd door honderden strandvondsten. In de herfstvakantie kunt je elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag luisteren naar hun verhalen.

Stripteken-workshop

Kunstenaar Paulien Valk daagt je uit om een striptekening te maken binnen het thema ‘Wat een ramp!’ Voor alle leeftijden, op 20 en 26 oktober.

Zeevondstenverkiezing

Wat vind jij het mooiste, meest bijzondere of raarste object in de nieuwe tentoonstelling Wereldreis? Doe tijdens de Canondagen op 22 en 23 oktober mee met De Grote Zeevondstenverkiezing en wie weet win je wel een prijs!

Rondleiding maquette

In de eeuwen waarin de Reede van Texel het centrum van de overzeese handel vormde, zijn er veel schepen vergaan. Scheepswrakken op de zeebodem vormen tijdscapsules waarin de tijd is stilgezet. Hoe de bloeitijd van de Reede eruit zag, wordt verbeeld op de enorme maquette in de kelder van het entreegebouw. Deze unieke maquette is zelfs onderdeel van de Canon van Nederland! Tijdens de Canon-dagen op zaterdag 22 en zondag 23 oktober kun je meelopen met een rondleiding langs de maquette.