Nieuwe tentoonstelling ‘Wereldreis’ geopend

Gepubliceerd op 13 oktober 2022

Op de bovenverdieping van het entreegebouw van Museum Kaap Skil kunnen bezoekers vanaf nu op wereldreis. De nieuwe tentoonstelling gaat over de wereldwijde handel in de 17e en 18e eeuw en de centrale rol van Texel daarin. De handel kende vele gezichten: avontuur, rijkdom en romantiek, maar ook uitbuiting, gevaar, slavernij en armoede. Texelaars van toen nemen de bezoeker mee naar alle vier de windstreken.

Verhalen van de zeebodem

Voor de kust van Texel liggen vele tientallen scheepswrakken op de zeebodem, gezonken in de tijd dat de Reede van Texel dagelijks vol lag met schepen. Bedolven onder het zand zijn ze bewaard gebleven en vertellen ze stuk voor stuk een eigen verhaal van eeuwen geleden. Deze verhalen en de bijzondere voorwerpen die duikers in de wrakken hebben gevonden, vormen de basis van de tentoonstelling Wereldreis.

Samen met maquette

De tentoonstelling op de eerste verdieping vormt een eenheid met de gigantische maquette in de kelder van het gebouw. De maquette verbeeldt de Reede van Texel rond 1660, met alle soorten schepen en de bedrijvigheid eromheen minutieus nagemaakt. Het ene schip had bestemming Suriname, het andere bleef dichter bij huis en ging voor graan naar Riga of voor spijsolie naar Noord-Afrika.

Texelaars van toen

In Wereldreis volg je de schepen naar hun bestemming. Een centraal geplaatste kompasroos wijst de weg, Texelaars van toen vertellen hun verhaal, ondersteund door vondsten uit scheepswrakken. Albert Gronders bijvoorbeeld, vertelt in ‘het noorden’ over de Oostzeevaart. Hij weet waar hij het over heeft, want aan het einde van de zeventiende eeuw voer hij jaarlijks naar de steden rond de Oostzee om er graan te halen. Ga je naar het oosten, dan is Jacob Schagen de gids. Als jonge Texelaar van ongeveer 15 jaar vertrok hij in 1762 met VOC-schip De Jonge Lieve naar het verre oosten. Ook over de reizen naar het westen en het zuiden komen Texelaars van toen aan het woord.

Schaduwzijden

Naast de avontuurlijke en positieve aspecten van de vroegere wereldhandel voor Texel, behandelt Wereldreis ook de schaduwzijden ervan. Zo zijn in ‘het westen’ opgedoken voorwerpen te zien, die bestemd waren voor een suikerplantage in Suriname. Gereedschappen waarmee de tot slaafgemaakten hadden moeten werken, naast de luxe-artikelen die de plantagehouders een comfortabel leven moesten garanderen. Gezonken bij Texel, dus nooit op de plaats van bestemming aangekomen.

Dankzij

‘Museum Kaap Skil Vernieuwt’ wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, VriendenLoterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en Vrienden van Museum Kaap Skil.