Pronkstukken

Bekijk de pronkstukken uit de collectie van Museum Kaap Skil. Sommige zijn in het museum te zien, andere zijn onderwerp van internationaal onderzoek en worden pas later tentoongesteld. Ontdek de verhalen achter deze unieke voorwerpen!

Maquette Reede van Texel

's Werelds grootste maritieme maquette herbergt een schat aan verhalen. Ga mee op de reizen van de walvisvaarders, fluitschepen en oorlogsjachten die ooit op de Reede van Texel lagen.

Lees verder

De Jurk uit het Palmhoutwrak

Eén van de topstukken in de collectie van Kaap Skil is een zeventiende-eeuwse jurk van koninklijke allure, opgedoken uit de Waddenzee. Het kostbare kledingstuk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, vrijwel intact gebleven. Deze unieke vondst is het eind van de zomer te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.

Lees verder

De Pronkbeker uit het Palmhoutwrak

Een verguld zilveren pronkbeker, opgedoken uit een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn persoonlijke bezittingen uit de rijkste jaren van de Gouden Eeuw gevonden, waaronder zilverwerk. De pronkbeker is hier een voorbeeld van. Deze unieke vondst is vanaf het eind van de zomer te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling.

Lees verder

De geldkist van de Wezenputten

Een metalen geldkist van 72 x 38,5 x 42 cm. Het is de kist waarin de opbrengsten van de verkoop van ijzerhoudend water werd bewaard. Dat water werd verkocht aan de zeeschepen op de Reede van Texel.

Lees verder

Oosterse kaftan uit het Palmhoutwrak

Een oosterse kaftan, opgedoken uit een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn honderden unieke objecten gevonden, waaronder een zeer bijzondere collectie textiel. Het zijn vooral westerse kledingstukken, maar onderzoekers van de School of Historical Dress in Londen hebben dit stuk als een de oosterse kaftan geïdentificeerd. Deze unieke vondst is vanaf het eind van de zomer te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling bij Museum Kaap Skil.

Lees verder