Pronkstukken

Bekijk de pronkstukken uit de collectie van Museum Kaap Skil. Sommige zijn in het museum te zien, andere zijn onderwerp van internationaal onderzoek en worden pas later tentoongesteld. Ontdek de verhalen achter deze unieke voorwerpen!

De Jurk uit het Palmhoutwrak

Eén van de topstukken in de collectie van Museum Kaap Skil is een zeventiende-eeuwse jurk van koninklijke allure, opgedoken uit de Waddenzee. Het kostbare kledingstuk is, ondanks een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem, vrijwel intact gebleven.

Lees verder

De Trouwjurk uit het Palmhoutwrak

Een dame die deze jurk droeg, zal het schitterende middelpunt van de huwelijksceremonie zijn geweest. Een prachtige jurk met ingeweven plaatjes zilver en geborduurde motieven van zilverdraad.

Lees verder

Toiletset uit het Palmhoutwrak

Tussen de textielvondsten uit het Palmhoutwrak bevonden zich een aantal objecten die op een kaptafel van een zeer welgestelde dame thuishoren. Waarschijnlijk was het een complete toiletset.

Lees verder

Maquette Reede van Texel

's Werelds grootste maritieme maquette herbergt een schat aan verhalen. Ga mee op de reizen van de walvisvaarders, fluitschepen en oorlogsjachten die ooit op de Reede van Texel lagen.

Lees verder

Bronzen kanon

Een enorm bronzen kanon uit 1638, mogelijk van VOC-schip de Rob.

Lees verder

De Pronkbeker uit het Palmhoutwrak

Een verguld zilveren pronkbeker, opgedoken uit een zeventiende-eeuws scheepswrak dat op de bodem van de Waddenzee ligt. Bij dit zogenaamde Palmhoutwrak zijn persoonlijke bezittingen uit de rijkste jaren van de Gouden Eeuw gevonden, waaronder zilverwerk. De pronkbeker is hier een voorbeeld van.

Lees verder

Dwarsdoorsnede fluitschip

Het fluitschip was één van de geheimen achter het Nederlandse scheepvaartsucces. Op dit model, dat speciaal is gemaakt voor de tentoonstelling Wereldreis, kijk je mee met het leven aan boord.

Lees verder

Geldkist uit het weeshuis van Den Burg

In deze metalen geldkist werden de opbrengsten van de waterverkoop bewaard. Het geld was voor het weeshuis, het water voor de zeeschepen.

Lees verder

Boekband uit het Palmhoutwrak

In het Palmhoutwrak zijn twee scheepskisten met ten minste 32 boekomslagen aangetroffen. Het waren vooral grote leren boekbanden, bedekt met uiteenlopende (vergulde) decoraties. Ook lagen er verschillende sluitingen van andere boeken bij. Mogelijk ging het hier om een grote bibliotheek van dure boeken. Een van de meest opvallende banden was een kalfsleren boekband met een koninklijk stempel.

Lees verder

Rood lijfje uit het Palmhoutwrak

Eén van de best bewaarde kledingstukken uit het Palmhoutwrak. Een gevoerd lijfje van rood brokaat met rugpanden van donkerrood damast.

Lees verder

Ebbenhouten graadstok uit het Palmhoutwrak

Twee fragmenten van een graadstok waarop de initialen van de maker en het jaartal 1636 staan.

Lees verder

Oosterse kaftan uit het Palmhoutwrak

Een kledingstuk uit de zeventiende eeuw, opgedoken uit het Palmhoutwrak. Onderzoekers van de School of Historical Dress in Londen hebben dit stuk als een oosterse kaftan geïdentificeerd.

Lees verder