Gebouwen

Museum Kaap Skil bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een monumentale molen, graanpakhuis en wierschuur. Het iconische hoofdgebouw heeft diverse prijzen gewonnen.

Hoofdgebouw

Museum Kaap Skil heeft een bijzonder en indrukwekkend hoofdgebouw. Het met internationale prijzen bekroonde ontwerp is van Mecanoo architecten.

Lees verder

Molen De Traanroeier

Op het museumterrein staat een nog werkende graanmolen: molen De Traanroeier. Het rijksmonument stamt uit 1727. De molen heeft eerst in Zaandam dienst gedaan.

Lees verder

Vissershuisjes

Op het museumterrein is een straatje nagebouwd, geïnspireerd op een aantal panden aan ’t Buurtje in Oudeschild. Drie huisjes, een bakkerswinkel en een smederij geven een mooi beeld van het dorpse leven in het vissersplaatsje.

Lees verder

Monumentale graanpakhuizen

Op het museumterrein staan twee bakstenen pakhuizen uit de negentiende eeuw. Binnen zijn de gebouwen met elkaar verbonden.

Lees verder

Monumentale wierschuur

In de monumentale wierschuur op het museumterrein werd vroeger wier gedroogd. Wier was tot de jaren dertig van de twintigste eeuw een zeer gewild materiaal, dat onder andere werd gebruikt voor dijkversteviging, huisisolatie en zelfs als matrasvulling. Het natte wier werd in schuren opgehangen en, als het droog was, in balen geperst.

Lees verder

Texelse wierschuur

De Texelse wierschuur op het museumterrein is onderdeel van het gebouw de Noordkaap. Deze wierschuur stond oorspronkelijk op de Hoge Berg en werd rond het jaar 1900 gebouwd.

Lees verder

Reddingbootschuur

De bootschuur op het museumterrein is in 1824 gebouwd. De schuur stond oorspronkelijk in het Texelse dorp Den Hoorn.

Lees verder