Tijdens de Nationale Museumweek van 9 t/m 15 april zetten musea in heel Nederland hun pronkstukken in het zonnetje en worden mensen aangemoedigd musea te bezoeken. Het motto is ‘Ontdek samen ons echte goud’. Kaap Skil presenteert de geldkist van het weeshuis als ‘het echte goud’.
De geldkist is niet alleen mooi om te zien, maar symboliseert ook verschillende verhalen. De verdiensten van de wezenputten werden erin bewaard. De inkomsten van de verkoop van het water waren van levensbelang voor het weeshuis. Anderzijds waren zeelui niet voor niks bereid om geld te betalen voor het water uit de putten. Het ijzerrijke water was lang houdbaar, een essentiële eigenschap tijdens lange zeereizen.
De wezenputten zijn van begin zeventiende eeuw tot ongeveer 1800 in gebruik geweest. Ze leverden jaarlijks een paar honderd gulden op voor het weeshuis. De waterhandel was ook een bron van inkomsten voor andere Texelaars. Het transport van de vaten naar de zeeschepen moest tenslotte ook betaald worden. Er is heel wat heen en weer gevaren van de putten, over de Skilsloot, naar de Reede van Texel: een schip dat naar de oost voer sloeg wel 8000 liter water in om tot Kaap de Goede Hoop voldoende drinkwater te hebben.
De metalen geldkist meet 72 x 38,5 x 42 cm en kon met twee sloten worden afgesloten. In Museum Kaap Skil staat hij in een van de kamertjes bij de maquette van de Reede van Texel. Het watertransport is te zien op de maquette: op de ‘Skilsloot’ varen kleine schepen met vaten water richting de grote zeilschepen op de Reede.