Museum Kaap Skil en Texel inspiratiebron voor internationale studenten

Gepubliceerd op 9 februari 2018

Internationale studenten bij Museum Kaap SkilTachtig eerstejaars studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) waren donderdag 8 februari te gast bij Museum Kaap Skil. Het was de start van een bijzonder project. De studenten gaan zelf onderzoek doen naar de 17e eeuwse zijden jurk uit het Palmhoutwrak en baseren er uiteindelijk een eigen collectie op.

Elk jaar onderzoeken en interpreteren de eerstejaars van het AMFI een historisch kledingstuk. Dat er nu gekozen is voor de opgedoken zijden jurk uit het Palmhoutwrak (zie ‘de jurk’ in het menu van deze site) biedt unieke kansen voor zowel de studenten als het museum. Vanwege de kwetsbaarheid van de jurk werken de studenten met afbeeldingen en beschrijvingen. Op 8 februari kregen ze inzicht in de achtergrond en de herkomst van de vondst en deden ze alvast relevante inspiratie op.

Bij de tentoonstelling Archeologie onder water maakten de studenten onder leiding van conservator Alec Ewing kennis met de vondsten uit de Waddenzee. De Texelse duikers waren er zelf ook bij aanwezig om toelichting te geven. De maquette in het souterrain gaf ze inzicht in hoe het eruit zag in de tijd dat het schip met de jurk op de Reede van Texel lag. Ze hingen aan de lippen van meesterverteller Gilles van Mil!

De middag vond plaats op het strand en bij Ecomare. Daar gingen ze onder leiding van Paulien Valk aan de slag met gejutte spullen van het strand. Op maandag 12 februari geeft Alec Ewing een presentatie bij het AMFI en vanaf dat moment gaan de studenten twaalf weken lang zelf aan het werk. Vanaf juli zullen resultaten hiervan in Kaap Skil te bezichtigen zijn in de dan te maken tentoonstelling Catwalk naar de Gouden Eeuw.