(School)groepen en bedrijven

Programma’s en arrangementen

Voor scholen en groepen is er extra veel te beleven in Museum Kaap Skil. Het museum is een schatkamer vol verhalen van eilandbewoners en zeelieden. Maak kennis met deze markante figuren in de speciale programma’s en arrangementen. Voor groepsactiviteiten is de volledig ingerichte Museumstudio beschikbaar. Neem gerust (vrijblijvend) contact op voor meer informatie of een aanbod op maat. Klik hier om het contactformulier te openen.

Entree scholen

Schoolgroepen betalen € 5,25 per persoon, voor leerlingen en begeleiders. Desgewenst kan een gratis inleiding vooraf gereserveerd worden.

Spannende juttersverhalen

Ze zijn er nog steeds: jutters die bij westenwind naar het strand gaan met de hoop dat er ergens op het strand dat ene, bijzondere, met niets te vergelijken, prachtige voorwerp aanspoelt waar iedereen jaloers op is. Hoe donkerder de wolken, hoe harder de regen, hoe meer het stuift, hoe beter het is voor de jutter op het strand. Niemand te zien, geen strandvonder in de buurt. Het strand is van de jutter.
De jutters vertellen hun verhalen met humor, maar ook met een kritische blik op consumptie en vervuiling. Een pleidooi voor vrijheid en avontuur dichtbij huis.

Juttersverhalen is voor scholen gratis. Voor groepen en bedrijven (max. 50 personen) bedragen de kosten € 80,- voor 30 minuten.

Kanon bij Fort de SchansRondleiding Fort De Schans (buitenprogramma VO)

Ruim 400 jaar geleden werd op Texel, in opdracht van Willem van Oranje, een fort aangelegd om Noord-Holland te beschermen tegen invallen van de Spaanse legers. Dit fort, gebouwd van grond en stenen, bestaat nog steeds en heeft een bijzondere geschiedenis.
Onder leiding van een gids wordt het fort ontdekt en duik je in de geschiedenis van Nederland. Het fort stamt uit de tijd van Willem van Oranje en is uitgebouwd door Napoleon. De gids vertelt over zeeslagen, rechtspraak, vreemde ziekten en dijkversterkingen.

Aantal personen: max. 30
Dagen: op basis van beschikbaarheid van de gids
Kosten: € 175,- per schoolgroep, voortgezet onderwijs
Voor groepen en bedrijven (max. 30 personen) bedragen de kosten € 265,-

De scheepskist van Jacob Haafner – Interactieve Scheepsverhalen

Op 25 juni 1766 vertrok het schip Luxemburg van de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) vanaf de Reede van Texel naar Indië, aan de andere kant van de wereld. Aan boord van de Luxemburg was de elfjarige Jacob Haafner, die samen met zijn vader in dienst trad bij de Compagnie.
De avonturen van Jacob en de belevenissen van andere jonge jongens in dienst van de VOC vormen samen de basis voor de scheepskistverhalen van Jacob Haafner.
Wat namen de jongens mee op reis, hoe verging het hen, met wie zaten ze op die schepen en waarom maakten ze überhaupt zo’n lange reis? Door de voorwerpen in de scheepskist en de interactie tussen de groep en de verteller wordt het harde zeemansleven bij de VOC beeldend en tastbaar.

Aantal personen: max. 30
Dagen: tijdens openingstijden
Kosten: entree

Help de archeoloog

Kinderen tijdens 'Help de conservator'Regelmatig worden er vondsten aan het museum gegeven. Gevonden op het strand of opgedoken door duikers bij scheepswrakken in de Waddenzee. Het is het werk van de archeoloog om het verhaal achter de vondsten te achterhalen. Wat is het? Waar werd het voor gebruikt? Waar komt het vandaan? Hoe oud is het? Bij dit puzzelwerk kan hij wel wat hulp gebruiken. Ga met de hele groep aan de slag en ervaar hoe het is om archeoloog te zijn.

Aantal personen: max. 30
Dagen: tijdens openingstijden
Kosten: entree