De eerste huizen van Skil

Waddenstrandje aan de Reede. Detail uit een schilderij van Johan Reydon

Rond 1600 werd de Reede zo belangrijk dat vooraanstaande Amsterdammers, veelal in militaire dienst, vlakbij de Reede een paar grote huizen lieten bouwen. Daarop bouwden ook Texelaars en vele immigranten hun -kleinere- huizen achter de dijk. Het dorp werd vernoemd naar de schelpdierrijke visgronden die er voor de oever liggen. ‘Skil’ is een oud-Nederlandse vorm van het woord ‘schelp’.

Achter de dijk lagen de schooierschuiten droog op de waddenstrandjes. Niemand weet meer precies wanneer deze term voor het eerst werd gebruikt voor de bootjes waarmee de Texelaars de kost probeerden te verdienen met de bedrijvigheid op de Reede. Er werd gehandeld in vaten water en verse proviand. De post en personen moesten naar de schepen, en daar kon je ook weer een duit mee verdienen..

Willem van de Velde de Jongere was een kunstschilder met een voorliefde voor kusttaferelen. Hij heeft veel schooierschuiten op het doek vastgelegd. Ook op de maquette van de Reede van Texel bij Kaap Skil zijn talloze schooierschuiten, varend tussen de zeeschepen of drooggevallen op de waddenstrandjes, te zien.