Op 25 en 26 mei zijn de Canondagen, georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Ook Museum Kaap Skil doet mee aan de Canondagen. Daarom is er op zaterdag 25 mei van 11-12 uur het programma ‘Passen en weten’.
Uit het 17e-eeuwse Palmhoutwrak is onder andere een prachtige zijden jurk opgedoken; uniek in de wereld. Hij is nog bijna helemaal heel, ondanks vier eeuwen op de zeebodem! De zijde is van uitzonderlijke kwaliteit en zelfs nu nog soepel en stevig. Zo’n exclusieve jurk moet van een extreem rijke dame zijn geweest. Ontdek meer over deze jurk en het leven van zo’n welgestelde dame tijdens ‘Passen en weten’. Het programma begint met een kijkje bij de opgedoken jurk uit het Palmhoutwrak, Canon-topstuk van het museum.
Het aankleden van een dame was in de 17e eeuw een heel werk. Tijdens ‘Passen en weten’ ontdek je hoe dat ging. Een paspop of een vrijwilliger met maat 38 wordt aangekleed met een nagemaakte 17e-eeuwse jurk. Wat heeft dit kledingstuk veel laagjes en onderdelen! Ondertussen vertelt de medewerker hoe het leven eruitzag van een dame die zo’n jurk droeg. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen op de foto met een jurk die eenvoudig aan te trekken is.
De Canon van Nederland is een lijst van vijftig onderwerpen die met elkaar de geschiedenis en cultuur van ons land samenvatten. Museum Kaap Skil is een zogenaamd Canonmuseum. Wij vertellen over de handel in de 16e, 17e en 18e eeuw, toen Nederland een wereldspeler was in de handel overzee, met Texel als middelpunt. De scheepswrakken op de zeebodem bij Texel zijn tastbare overblijfselen uit die tijd. In Museum Kaap Skil zijn tal van vondsten uit deze historische scheepswrakken te zien.