Museum Mural feestelijk geopend

Gepubliceerd op 23 september 2024

Kunstenaar Sidney Waerts staat voor zijn schilderingOp vrijdag 20 september is de wandschildering (mural), die gemaakt is voor Museum Kaap Skil, officieel geopend met een minifestival op de parkeerplaats bij de betreffende muur. Samen met Cees Aris Trap van Stichting Texels Museum bevestigde kunstenaar Sidney Waerts een informatiebordje op de muur. Dit was het startsein voor verschillende feestelijkheden.

Activiteiten

Nadat onder andere directeur-bestuurder Marion Barth van STM alle betrokkenen had bedankt, konden de aanwezigen zelf aan de slag. Begeleid door livemuziek van de Elisaband en onder het genot van speciaal voor deze gelegenheid gemaakte vegetarische ‘makreel’salade van de Texelse Soepketel, kon men zelf een jurk schilderen. Dit werd, Onder leiding van kunstenaar Greet Swabedissen, enthousiast gedaan, met een grote variatie aan kunstwerken tot gevolg.

Landelijk project

De muurschildering is onderdeel van het project Museum Murals, een initiatief van het Mauritshuis en mogelijk gemaakt dankzij de VriendenLoterij. Er doen landelijk 20 musea mee aan het project. Het doel ervan, kunst naar de openbare ruimte te brengen op een voor iedereen toegankelijke manier, is in Oudeschild goed geslaagd. Al tijdens het schilderen hoorde kunstenaar Sidney Waerts regelmatig mensen moeiteloos het verband leggen tussen het kunstwerk en de beroemde 17e-eeuwse Jurk die bij Museum Kaap Skil te zien is.

Audiotour

Het informatiebordje op de muur bevat, naast een korte tekst, een QR-code. Door deze te scannen, kan een audiofragment over het kunstwerk worden beluisterd. Alle 20 Museum Murals hebben – of krijgen – zo’n bordje. Met elkaar vormen ze een audiotour langs de verschillende kunstwerken.

Publieksactiviteiten

Komende maanden organiseert Museum Kaap Skil een aantal publieksactiviteiten rond het mural-project. Er komen onder andere een lezing en graffiti-workshops. Data en tijden zullen ter zijner tijd bekend worden gemaakt.