Vanwege de Maand van de Geschiedenis organiseert Museum Kaap Skil een online lezing. Archeoloog Michiel Bartels duikt in het ruim van een in 1822 gezonken schip, de Pieter Anthony. Het schip had als bestemming Suriname en vervoerde alles wat men nodig had om een suikerrietplantage te beginnen. Zowel de gereedschappen voor de tot slaaf gemaakten als de luxe goederen voor de plantagehouder, die in schril contrast met elkaar staan. De lezing is te volgen via Facebook, op 21 oktober om 15 uur.
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘oost/west’. Het beladen thema sluit naadloos aan bij de vondst van de Pieter Anthony. Het schip liep op 6 december 1822 op een zandbank in de Waddenzee. Texelse duikers ontdekten het wrak in 2005. De inhoud van het ruim weerspiegelt de twee compleet verschillende leefwerelden die naast elkaar bestonden op een plantage. Het harde, gevaarlijke werk van de tot slaaf gemaakten en het luxe leventje van de plantagehouder, die zijn Europese bestaan probeerde voort te zetten. Vanwege de vele scherven die de duikers er in eerste instantie in aantroffen, kreeg het wrak de naam Schervenwrak.
In Museum Kaap Skil is een selectie van de vondsten uit de Pieter Anthony te zien in de tentoonstelling ‘De ondergang van de Pieter Anthony’. Tijdens de Maand van de Geschiedenis staat er ook een imposante kookketel uit het wrak, bedoeld voor het inkoken van het suikerrietsap. Omdat het schip zijn bestemming nooit heeft bereikt, zijn de spullen niet gebruikt. Ze tonen wel de zware en vaak gevaarlijke werkzaamheden die de tot slaaf gemaakten op de plantage moesten uitvoeren: van de kapmessen voor het kappen van de stengels tot de kookpot voor het inkoken van het sap.
Michiel Bartels is gemeentelijk archeoloog en een boeiend verteller. De lezing, die gericht is op volwassenen, is te volgen via de Facebook-pagina van Museum Kaap Skil of het YouTube-kanaal van het museum.