Toen ik hoorde dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze maand onderzoek ging doen op het Palmhoutwrak, ging mijn hart wel een beetje sneller kloppen. Ik vind het ontzettend leuk: wat zullen ze er allemaal aantreffen en ontdekken? Het is mijn geluk dat ik er voor mijn werk met mijn neus bovenop mag zitten. Ik ga geregeld langs bij de archeologen, om naar hun verhalen te luisteren en dat te filmen.
De onderzoekers hebben een indrukwekkend werkschip tot hun beschikking. Hiermee varen ze op alle doordeweekse dagen vanuit de haven van Oudeschild naar het gebied Burgzand Noord, waar het Palmhoutwrak op de zeebodem ligt. Op het schip staan drie zeecontainers. Er is een container voor alle duikbenodigdheden en onderzoeksmaterialen, eentje die fungeert als werkplaats voor reparaties en er is een kantoorcontainer waarin de vondstverwerking plaatsvindt. De onderzoekers zijn de hele dag op het schip; ze duiken om toerbeurt en de tijd dat ze niet onderwater zijn, werken ze er aan de gegevens.
Als museum zijn wij nauw betrokken bij het Palmhoutwrak. De wereldberoemde zijden jurk is tenslotte bij ons te zien, naast nog allerlei andere exclusieve vondsten uit dit bijzondere wrak. Wij willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij het belangrijke erfgoed dat op de voormalige Reede van Texel op de zeebodem ligt. Gelukkig ondersteunt de RCE deze doelstelling. Ondanks hun lange, intensieve werkdagen, werken de onderzoekers graag mee aan onze video’s. Ze vertellen over hoe ze te werk gaan én wat ze vinden.
De video’s van de archeologen plaats ik op de Facebook- en Instagrampagina van Museum Kaap Skil. Er komen mensen met verschillende expertises aan het woord, zodat je steeds iets ontdekt over een ander aspect van het werk. In totaal wordt er vijf weken lang gedoken op het Palmhoutwrak. Ik volg ze de hele periode met mijn camera, dus als jij er ook niks van wilt missen, kijk dan vooral regelmatig op onze socials!