Nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht: dit zijn mooie eigenschappen die ieder kind bezit. Het is zo’n leuke uitdaging om dit in een museum bij kinderen verder te stimuleren en te prikkelen. Een bezoek aan een museum inspireert creativiteit en opent hun blik op de wereld op een informele manier. Dit kan aan de hand van objecten zijn, maar ook immaterieel erfgoed, zoals mooie verhalen over vroeger.
In november is de nieuwe tentoonstelling in Museum Kaap Skil geopend: Texel en de Wereldzeeën. Aan de hand van bijzondere opgedoken vondsten wordt het verhaal verteld over Texel als middelpunt van de wereldhandel in de 17e en 18e eeuw. Je maakt als bezoeker als het ware ‘een reis’ over de wereld. Een van de hoogtepunten in de tentoonstelling is natuurlijk de prachtige jurk, opgedoken uit het Palmhoutwrak door Texelse duikers. Deze jurk, nog helemaal intact, spreekt bij jong en oud enorm tot de verbeelding. Wie heeft hem gedragen? Waar komt de jurk vandaan? Wat vertellen de andere spullen die in het wrak gevonden zijn? Er zijn veel puzzelstukjes, maar ook veel dingen die we niet weten. Hierdoor bedenkt iedereen een ander, eigen verhaal bij de jurk en andere vondsten uit wrak.
De jonge bezoeker van Museum Kaap Skil maakt een eigen reis en heeft daarbij een reismaatje: een klein, wit, geheimzinnig schelpje. Het schelpje is op verschillende plekken te vinden in het museum. Je moet wel je best doen, want het is niet altijd makkelijk te vinden. Als je je oor tegen het schelpje aanhoudt hoor je het ruisen, een muziekje maken en een verhaal of een geheim vertellen. Een verhaal over een bijzondere plek, een geheim over vroeger, een geheim over zichzelf. Misschien weet het als ‘getuige’ op de zeebodem wel meer te vertellen over dat mysterieuze scheepswrak met al die schatten. Het schelpje kan wat humeurig zijn. Ze houdt van lekker dutten en heeft even tijd nodig om wakker te worden.
Deze audiotour in de vorm van een schelpje is op lage hoogte te vinden, zodat kinderen er goed bij kunnen, maar ook echt een eigen beleving hebben. Het schelpje daagt hen uit om hun fantasie te gebruiken en goed om zich heen te kijken. Hierdoor wordt hun voorstellingsvermogen geprikkeld en leren ze er iets bij. Het schelpje is alleen voor kinderen. Toch betrapte ik laatst ook een mevrouw in een strakke rok, erg onhandig zittend op haar knieën, met haar oor tegen het schelpje aan. Best oncomfortabel lijkt me. Dat vind ik mooi: dat het kind in de volwassene even naar boven komt. De nieuwsgierigheid wint en laten we dat zo lang mogelijk vasthouden.