Binnenkort meert de tentoonstelling Boten bij de vis aan bij Museum Kaap Skil. Deze reizende expositie over de Zuiderzeevissers, hun schepen en de werven zal vanaf 15 september in het museum te zien zijn. Museum Kaap Skil is een van de negen musea uit het Zuiderzee-netwerk die hebben bijgedragen aan de realisatie van de tentoonstelling Boten bij de vis. Doel van dit gezamenlijke project is de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen.
Vissersschuiten in de Zuiderzeeregio
Visserij was in de negentiende eeuw één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de bewoners van het Zuiderzeegebied. Goede schepen waren dan ook van essentieel belang. Aken, botters, blazers, vletten en andere vissersschuiten waren overal in de Zuiderzeeregio te vinden. Er ontstond daardoor een ware industrie langs de Zuiderzeekust, van Texel tot Spakenburg, gericht op de bouw en het onderhoud van deze vissersschepen. Met de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk en de komst van metalen schepen, raakten de houten schepen in onbruik voor de visserij.
Boten bij de Vis
De tentoonstelling Boten bij de vis gaat over de vissersvloten van de Zuiderzee en de regionale verschillen en overeenkomsten daarin. Tijdens de tentoonstelling maak je kennis met de vissers uit het Zuiderzeegebied, hun schepen en de werven waar ze werden gebouwd. Texelaars voeren vooral op blazers, waarvan er veel in Friesland werden gebouwd. Texel wordt vertegenwoordigd door de TX 11, een blazer uit 1894 waarvan de restanten bij Museum Kaap Skil te vinden zijn.
Over Netwerk Zuiderzeecollectie
Museum Kaap Skil is onderdeel van het Netwerk Zuiderzeecollectie. Dit is een samenwerkingsverband van 22 organisaties die het erfgoed van de Zuiderzee beheren. Het richt zich op het gezamenlijk vertellen van een veelomvattend verhaal over de Zuiderzee en werkt aan meer diepgang, samenhang en dwarsverbanden. De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Netwerk Digitaal Erfgoed, de Gemeenten Edam-Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Waterland en Hoorn.