In het entreegebouw van Waddenhaven Texel is een museale attractie van Museum Kaap Skil geopend. Samen met Stichting Waddenhaven Texel heeft het museum de mini-tentoonstelling ‘Opgevist, aangespoeld of opgedoken’ gerealiseerd. De fraaie presentatie maakt de watersporter ervan bewust dat de haven die hij bezoekt en de Waddenzee waar hij over- en doorheen vaart een bijzondere geschiedenis hebben. Wil hij er meer over wil weten, dan kan hij terecht bij Museum Kaap Skil, op slechts 10 minuten loopafstand.
De mini-tentoonstelling is gebouwd rond drie heel verschillende objecten: een obligatie, een pispot en het model van een statenjacht. De objecten staan symbool voor drie historische verhaallijnen. De obligatie voor de bouw van de Oudeschilder haven in 1780, de pispot voor de vele voorwerpen die op de zeebodem liggen en door vissers en duikers boven water worden gehaald en het jacht voor de tijd dat de Reede van Texel wereldspeler was in de scheepvaart.
Menig watersporter vaart over de voormalige Reede van Texel zonder zich te realiseren dat de zeebodem onder hem vol ligt met eeuwenoude objecten. Gezonken scheepswrakken vol handelswaar, gebruiksvoorwerpen en scheepsbenodigdheden. In Museum Kaap Skil, met name bij de maquette van de Reede van Texel en in de tentoonstelling Archeologie onder Water, kan hij er meer over te weten komen.
Tegelijk met de plaatsing van de mini-expositie is er bij de boegspriet bij de ingang van het haventerrein van Waddenhaven Texel een nieuw informatiebord geplaatst. De boegspriet is afkomstig van een negentiende-eeuwse windjammer van 70 tot 80 meter lang en werd op de Razende Bol geborgen door strandvonder Hans Eelman. Het nieuwe bord toont aan de hand van een oude tekening hoe zo’n boegspriet op het voordek eruit ziet. In Museum Kaap Skil is een model van de brik Irene van rond 1830 te zien, met een fraaie boegspriet en uitgebreide tuigage.
Stichting Waddenhaven Texel en Museum Kaap Skil zijn enthousiast over de samenwerking. Ze hopen dat meer watersporters zich in de interessante geschiedenis van de scheepvaart rond Texel gaan verdiepen, dat dit het havenbezoek en het varen op de Waddenzee een extra dimensie geeft en het bezoek aan Museum Kaap Skil stimuleert.