Ga terug in de tijd in de herfstvakantie

Woensdag weer geopend van 10 tot 17 uur
Openingstijden en prijzen

Ontdek het Texel van vroeger tijdens de herfstvakantie bij Museum Kaap Skil! Handelsschepen, oorlogsvloten, walvisvaarders, allemaal gingen ze voor anker op De Reede van Texel. Bij storm kon het er flink spoken. Dan verging er wel eens een schip. Hierdoor liggen er nu nog tientallen scheepswrakken op de zeebodem bij Texel. In Museum Kaap Skil zie je wat duikers er gevonden hebben. De wereldberoemde Jurk uit het Palmhoutwrak moet je écht met eigen ogen gezien hebben. Vier eeuwen oud, opgedoken van de zeebodem bij Texel. In het Openluchtmuseum beleef je het eilander leven van een eeuw geleden. Tussen de authentiek ingerichte huisjes en molen tonen ambachtslieden hun skills. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te ontdekken. Museum Kaap Skil is dan ook door Museumkids erkend als Kidsproof Museum!

De Jurk uit het Palmhoutwrak

Vier eeuwen oud, opgedoken uit een scheepswrak. Een wereldwijd unieke vondst! Jij komt De Jurk toch ook bewonderen? In de tentoonstelling Palmhoutwrak kijk je je ogen uit. Het is een tijdscapsule uit de 17e eeuw. Van wie waren al die spullen? En waarom zat het allemaal bij elkaar op één schip? Welke dame kon zich zulke jurken veroorloven? Wie had zo’n luxe bibliotheek, waarvan we nu de lederen boekbanden hebben teruggevonden? Kom het allemaal zelf bekijken en laat je fantasie erop los!

Gezin staat bij de vitrine waar de jurk in ligt, moeder wijst.

Workshop Street art tijdens de herfstvakantie

Heb je de enorme muurschildering in Oudeschild gezien? De kunstenaar heeft zich laten inspireren op de unieke 17e-eeuwse jurk uit het Palmhoutwrak. Als je zelf eens wilt proberen hoe het is om graffiti te maken, is nu je kans! We organiseren in de herfstvakantie twee  workshops van een uur onder leiding van een echte graffitikunstenaar. Zorg voor oude kleren die vies mogen worden en leef je uit! Vanaf 8 jaar, € 5,- pp bovenop de entreeprijs. Vooraf boeken is een must.

Passen en weten

In de 17e eeuw was het aankleden van een rijke dame geen sinecure. Zij deed dat ook niet zelf; haar dienstmaagd zorgde ervoor dat ze er tiptop uitzag. Het kostuum bestond uit meerdere lagen en onderdelen, die een voor een, met veel zorg, werden aangetrokken. Museum Kaap Skil beschikt over een nagemaakte versie van de beroemde zijden jurk uit het Palmhoutwrak, inclusief onderrokken en losse onderdelen. Kijk in de agenda om te zien wanneer je kunt komen ‘Passen en weten’.

Voorjaarsvakantie bij Museum Kaap Skil op Texel

Openluchtmuseum bij Museum Kaap Skil

Oktober is de laatste maand van dit jaar dat de ambachtslieden nog actief zijn in het Openluchtmuseum van Museum Kaap Skil. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn er wisselende demonstraties: van touwslaan tot nettenboeten en van spinnen tot smeden. In de herfstvakantie vertelt de jutter elke donderdag en vrijdag over zijn ontdekkingen op het strand. Wedden dat je aan zijn lippen hangt!

Zet koers naar Museum Kaap Skil, waar verhalen tot leven komen!