Opgegraven of opgedoken

Gepubliceerd op 10 oktober 2019

Geschreven door Michiel Bartels

Texel is een walhalla voor een archeoloog zoals ik! Er wordt hier zoveel gevonden, zowel op het land als in de zee; ik val regelmatig van mijn stoel van verbazing. Tijdens de Archeologiedagen worden deze vondsten en de archeologie als wetenschap extra onder de aandacht gebracht. Kom zaterdag 12 oktober vooral tussen tien en half vijf naar de Burghtkerk voor de Dag van de Texelse Archeologie!

Onthulling topvondst

Als Gemeentelijk Archeoloog ben ik betrokken bij opgravingen en werk ik samen met amateurarcheologen en duikers. Archeologie lijkt hier wel een algemene hobby, zoveel mensen als zich ermee bezig houden. Soms ontdekken we iets heel bijzonders; een voorbeeld daarvan onthullen we zaterdag bij de opening van de Dag van de Texelse Archeologie. Een topvondst van het onderzoek aan de Koetebuurt in Oosterend.

In de kerk

Voordat met de nieuwbouw op de Groeneplaats werd begonnen, hebben we ook archeologisch onderzoek gedaan. De onderzoekers zijn druk bezig dit uit te werken en zullen in de Burghtkerk de resultaten toelichten. En er zijn zaterdag allemaal uiteenlopende vondsten te zien: uit het detectoronderzoek, spectaculaire Texelse muntvondsten, maritieme vondsten en vondsten uit opgravingen. Daarnaast zijn er deskundigen aanwezig, dus als je zelf iets hebt gevonden, neem het dan vooral mee.

Tentoonstellingen

Museum Kaap Skil is dé plek op het eiland waar jaarrond aandacht is voor archeologie en dan met name de maritieme tak ervan. De Texelse duikers hebben een ongelooflijke hoeveelheid objecten boven water gehaald, voornamelijk van schepen die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gezonken. In Museum Kaap Skil is een grote selectie ervan te zien in de tentoonstelling Archeologie onder water. Van sommige wrakken hebben we de geschiedenis kunnen achterhalen. Het is geweldig als je het verhaal dan compleet weet te krijgen!

Geschiedenis achterhaald

Een voorbeeld van een wrak dat we op naam hebben gebracht is het Schervenwrak. Dat blijkt de Pieter Anthony te zijn geweest, een schip vol spullen voor plantages in Suriname. Het verhaal over dit wrak en allerlei objecten die erin zijn gevonden zijn samengevoegd tot een mooie tentoonstelling. Te zien op de bovenverdieping van het entreegebouw van Museum Kaap Skil.

Activiteiten

De Dag van de Texelse Archeologie is onderdeel van de Landelijke Archeologiedagen, van 11 t/m 13 oktober. Ook bij Museum Kaap Skil worden in deze dagen extra activiteiten rondom archeologie georganiseerd. Zo kunnen kinderen ‘de conservator helpen’ met zijn uitzoekwerk, kunnen bezoekers scherven komen plakken en vertelt de conservator bij de pronkbeker. Over de pronkbeker gesproken: die is nog tot 3 november te zien. Als je hem nog niet gezien hebt, heb je dus nog drie weken de kans. Niet vergeten, want het is echt een juweeltje!

De Dag van de Texelse Archeologie is een samenwerking tussen de Gemeente Texel, Museum Kaap Skil, Duikclub Texel, de Historische Vereniging Texel, Archeologie West-Friesland en de Nationale Archeologiedagen. Kijk voor het volledige programma op www.archeologiewestfriesland.nl.