Maandag vond er een spektakel plaats voor de ingang van Museum Kaap Skil: een 1300 kilo wegend kanon werd door de voorgevel de eerste verdieping in gehesen. Het eerste object van de nieuwe tentoonstelling, staat op zijn plek!
Het kanon is door conservator Alec Ewing uitgekozen om onderdeel te worden van het verhaal dat straks op de bovenverdieping van het entreegebouw wordt verteld. Het is een bijzonder fraai exemplaar, dat tot voor kort te zien was in het Graanpakhuis. Het bronzen kanon is in 1638 in Enkhuizen gegoten en is voorzien van het embleem van de Admiraliteit. Texelse duikers hebben hem gevonden bij het wrak BZN3. Mogelijk was dit wrak ‘De Rob’, een VOC-schip dat op 5 januari 1640 op de Reede van Texel is vergaan.
Het kanon was met zijn 1370 kilo en 2,72 meter te zwaar en te groot om met de lift naar boven te vervoeren. Gelukkig bracht Stephan Hin met zijn verreiker uitkomst. Een mooie bijkomstigheid was, dat het raam waar het kanon doorheen moest, kapot was. Dat kon na afloop meteen worden vervangen.
De nieuwe tentoonstelling die in het entreegebouw komt, is onderdeel van het project ‘Museum Kaap Skil Vernieuwt’. Hiervoor is de bovenverdieping van het entreegebouw leeggehaald. Er stonden nog een aantal vitrines die maandag ook meteen naar buiten zijn getakeld. De ruimte wordt de komende maanden ingericht. De bezoeker wordt straks naar de vier windstreken geleid en ontdekt waar de schepen in handelden in de verschillende gebieden. Het zeventiende-eeuwse kanon komt in het ‘oosten’ te staan.
Museum Kaap Skil Vernieuwt’ wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, VriendenLoterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en Vrienden van Museum Kaap Skil.