Nu te zien: vondsten van de Apollo

Gepubliceerd op 26 januari 2022

De musea zijn weer open en Museum Kaap Skil heeft meteen iets nieuws om te laten zien! Vondsten uit de HMS Apollo, een Brits fregat dat in 1799 bij Texel is gezonken. Bijzonder is dat het complete verhaal achter dit scheepswrak bekend is. Het brengt ons terug naar de slepende oorlog tussen Engeland en Frankrijk in de achttiende eeuw, waar ook Nederland bij betrokken was.

De ondergang van HMS Apollo - Nieuwe Tentoonstelling Museum Kaap Skil‘Lekker pûh’-verhaal

Je zou kunnen zeggen dat het lot van de HMS Apollo een typisch achttiende-eeuws ‘Lekker pûh’-verhaal is: het Engelse oorlogsschip was op hoge snelheid op weg naar een vijandelijk (Nederlands) schip, kwam in de mist terecht en liep op een zandbank. De bemanning wierp de kanonnen overboord om gewicht te minderen, maar dat mocht niet meer baten.

Ontdekking

In de zomer van 2020 ontdekte de duikclub NorthSeaDivers het wrak van de Apollo bij de Razende Bol. Het stak op een diepte van 7 meter half uit de zeebodem. De locatie was exact de plek waar op 7 januari 1799 de HMS Apollo was gezonken. De vondsten in en bij het wrak bevestigden dat het om dit schip moest gaan. Het deel van het schip dat nog in het zand stak, was helemaal intact. De duikers vonden er bewapening en bezittingen van de bemanning. De kanonnen, die overboord waren gegooid om gewicht te minderen, lagen er ook. Omdat het om een Engels schip gaat, zijn de vondsten eigendom van de Britse staat. Een aantal van de vondsten zijn in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) door Restaura geconserveerd en tot 1 maart te zien bij Museum Kaap Skil.

De ondergang van HMS Apollo - Nieuwe Tentoonstelling Museum Kaap SkilHMS Apollo

De HMS Apollo was een snel fregat waarmee de goed getrainde Royal Marines de zee onveilig maakten. Het schip had 44 kanonnen en zo’n 40 mariniers aan boord en had als missie zoveel mogelijk Nederlandse en Franse schepen te veroveren. Een paar maanden voor zijn ondergang had de Apollo enkele Franse schepen veroverd, maar de aanval op het Nederlandse schip werd hem dus fataal. Overigens heeft de bemanning de schipbreuk wel overleefd.

Veel bekend

Dat een wrak op naam gebracht kan worden, is al bijzonder. In het geval van de HMS Apollo is niet alleen de naam, maar de hele geschiedenis van het schip bekend. De vondsten, die te zien zijn in de kelder van het entreegebouw van Museum Kaap Skil, representeren deze geschiedenis. Het zijn leren patroontassen met daarin een houten patroonhouder en bajonetschedes. De patroontassen hebben een gouden opdruk met het beeldmerk van King George III. Ook de Engelse mariniers vochten voor koning en vaderland!

Na de tijdelijk expositie bij Museum Kaap Skil gaan de objecten terug naar Engeland, waar ze in de collectie van het Royal Naval Museum in Portsmouth zullen worden opgenomen.