Honderden koopvaarders, gigantische oorlogsvloten en twee keer per jaar een VOC-retourvloot. En dan heb ik het nog niet over de tientallen walvisvaarders, honderden haringbuizen, lichters en Texelse schooiersschuiten die de Reede rijk was. In de zeventiende eeuw wist elke zeeman de Reede van Texel te vinden. Het was het kloppend hart van de Nederlandse koopvaardij – het onbetwiste centrum van de wereldhandel. In de nieuwe tentoonstelling Schip in Zicht staat dit hele verhaal van de Reede van Texel centraal.
Met Schip in Zicht hebben we een heel nieuwe dimensie toegevoegd aan één van de topstukken van Museum Kaap Skil: de gigantische maquette van de Reede van Texel. De maquette is natuurlijk bekend; hij is al sinds 2003 onmisbaar voor het museum. Het is eigenlijk een ontzettend gedetailleerde momentopname van de Reede van Texel en het dorp Skil rond 1660. Met zo’n 160 scheepsmodellen en meer dan 2000 poppetjes laat het uitstekend zien hoe druk, divers en rijk de Reede in de zeventiende eeuw was.
Tijdens rondleidingen langs de maquette bleek vaak dat bezoekers hem fantastisch vonden, maar dat ze niet begrepen waar ze nou naar keken. En dat terwijl elk schip op de maquette een historische biografie heeft en er heel veel gedetailleerde scenes uitgebeeld zijn. De nieuwe tentoonstelling heeft daarom twee doelstellingen: het ontsluiten van deze fantastische verhalen en de onmisbare rol van de Reede van Texel in de zeventiende-eeuwse wereldhandel met een breed publiek delen.
Je kunt het niet missen: meteen als je de trap afloopt, ontdek je in de introductie de rol van Texel binnen de wereldhandel. Rond de maquette hebben we touchscreens geplaatst, vol met verhalen, films en details. Een nieuwe wandvullende film brengt de Reede tot leven. Het bewegende beeld van de schepen, golven en verschillende weersomstandigheden op de Reede geeft een realistisch beeld van de ankerplaats op z’n drukst. Alsof er een levende stad voor de kust van Oudeschild heen en weer dobbert, met talloze schuiten die druk heen en weer varen om de bevoorrading te verzorgen.
De nieuwe tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Waddenfonds en het Toeristisch Investeringsfonds STIFTexel. De vormgeving is bedacht door externe tentoonstellingsontwerpers, de inhoud kwam van ons. We zijn erg trots op het resultaat. Het is een echte beleef-tentoonstelling geworden, die ook gezinnen met kinderen erg leuk zullen vinden. En voor de twijfelaars: ja, we hebben ook een nieuw vaarspel!
Schip in Zicht is op 18 december geopend en vanaf nu dus open voor iedereen. Ik ben erg benieuwd naar de reacties en nodig iedereen van harte uit om te komen kijken. In de kerstvakantie is het museum ook op maandag open, we zijn alleen gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Graag tot ziens bij Museum Kaap Skil!