Mijn topstuk: De Jurk

Gepubliceerd op 5 september 2024

Geschreven door Frouke Fey

In deze rubriek vertellen medewerkers van Museum Kaap Skil wat hun topstuk is en waarom.

Gezin staat bij de vitrine waar de jurk in ligt, moeder wijst.De Jurk uit het Palmhoutwrak is zó bijzonder, hoe kan ik iets anders kiezen als mijn topstuk? Ik vind alles eraan fantastisch. Dat hij uit een scheepswrak is opgedoken, dat hij bijna 4 eeuwen onder het zand heeft gelegen en zo prachtig bewaard is gebleven, hoe hij eruit ziet en uitgezien moet hebben en dat je er zelf allerlei verhalen bij kunt bedenken. Wat dat laatste betreft ben ik blij dat het geheim van het Palmhoutwrak (nog) niet ontrafeld is. Nu kun je het zelf verzinnen, veel leuker!

Een steenrijke familie

De Jurk is een van de honderden exclusieve objecten die uit het 17e-eeuwse scheepswrak naar boven zijn gehaald. Uit deze vondsten rijst een beeld op van een verhuizing van een steenrijke familie. Dat vind ik toch de meest plausibele en ook aantrekkelijkste verklaring. Er is ook geopperd dat het allemaal rekwisieten van een theatergezelschap zouden zijn. Die uitleg spreekt mij minder aan. Ik houd het dus vooralsnog op een dramatisch verlopen verhuizing over zee.

Onderzoekers gefilmd

In juni hebben archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijf weken lang onderzoek gedaan aan het Palmhoutwrak. Omdat ik alles wat met dit wrak te maken heeft enorm interessant vind, vond ik het ontzettend leuk dat ik ze af en toe mocht interviewen. Ondanks hun lange werkdagen waarin ze uren onder water aan het graven waren, vertelden de archeologen ’s avonds bereidwillig voor de camera over hoe ze te werk gingen en wat ze gedaan hadden. De filmpjes hebben we op Facebook en Instagram geplaatst.

Kom kijken

Natuurlijk raad ik je aan de Jurk en alle andere vondsten uit het Palmhoutwrak te gaan bekijken bij Museum Kaap Skil. Je vindt de tentoonstelling Palmhoutwrak in de kelder van het entreegebouw. Op filmpjes bij de vitrines vertellen gespecialiseerde onderzoekers over wat ze hebben ontdekt aan de objecten. Allemaal komen ze woorden tekort om hun verbazing en enthousiasme te beschrijven! Als je er toch bent, zul je ontdekken dat Museum Kaap Skil heel veelzijdig is. De tentoonstellingen in het entreegebouw zijn modern en indrukwekkend, in het openluchtmuseum waan je je juist in 1900. Je kunt er heerlijk ronddwalen! Zie ik je bij het museum in Oudeschild?