Van zeebodem naar catwalk

Gepubliceerd op 19 juli 2018

Geschreven door Corina Hordijk

twee dames tonen jurk

Let op: dit is een weblog uit 2018. Onderstaande informatie is daardoor (deels) niet meer actueel.

Mode en Museum Kaap Skil, misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch is er een logisch verband tussen ons mooie museum en de ontwerpen die de eerstejaars studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) hebben gemaakt. Deze zijn namelijk geïnspireerd op de opgedoken zeventiende eeuwse jurk die wereldwijd zoveel beroering teweeg bracht. De creaties van de studenten worden vrijdag gepresenteerd tijdens een unieke modeshow op het Beach Food Festival en daarna in Museum Kaap Skil.

Inspiratiebron voor velen

De bijzondere jurk die duikers een paar jaar geleden van de bodem van de Waddenzee haalden, inspireert velen. Textieldeskundigen, historici en andere wetenschappers, maar ook ontwerpers. Het is namelijk niet alleen waanzinnig dat een zijden jurk na drie eeuwen bijna ongeschonden boven water werd gehaald, het is ook nog eens een fantastisch mooie jurk.

Onderzoek en hergebruik

De studenten van het AMFI zijn begin februari met dit project gestart. Tijdens een bezoek aan Kaap Skil deden ze relevante achtergrondkennis op en leerden ze materialen van het strand te recyclen tot kunstwerken. Vervolgens deden ze zelf onderzoek naar de jurk en lieten ze zich hierdoor inspireren bij het maken van hun ontwerpen. Voorwaarde was dat hier een duurzaam element in moest zitten, bijvoorbeeld door hergebruik van materialen.

Anders kijken

Ik vond het interessant om te zien hoe deze studenten weer heel anders kijken; sterk gericht op materiaal, kleur en vorm. Dat zie je goed terug in de procesboeken die ze maakten. Daarvan ligt er straks een aantal in het museum. Je kunt daarmee echt de gedachtegang van de student volgen, heel boeiend.

Texel Dress Catwalk goes Waddenstrandje!

Aan het eind van het schooljaar presenteerden de studenten hun ontwerp. Ze deden dit in een modeshow waarbij ik aanwezig mocht zijn om met mijn collega’s werken te selecteren voor de presentatie op Texel. Aziz Bekkaoui, een bekende modeontwerper en onze gastcurator, was daar ook bij aanwezig. Tijdens het Beach Food Festival showen Texelse modellen onder leiding van Aziz een aantal van de creaties, met de Waddenzee als decor! Dat is vrijdag 20 juli, om 15 uur. Het wordt heel bijzonder dus kom vooral kijken!

Texel Dress in het museum

Vanaf 22 juli zijn twintig creaties te zien in Kaap Skil in de tijdelijke tentoonstelling Texel Dress Catwalk. Deze tentoonstelling duurt tot 4 november en is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Waddenfonds. De creaties worden in het entreegebouw tentoongesteld: een aantal op de begane grond en de rest boven bij Archeologie onder water. Wie de echte opgedoken jurk wil zien, zal nog even geduld moeten hebben. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van een permanent onderkomen voor dit topstuk. In de expositie Duiken in details is de jurk wel op een groot scherm te bewonderen, kan er ingezoomd worden en zijn interviews met de onderzoekers te bekijken.