Bijzondere poppenkopjes in nieuwe tentoonstelling

Gepubliceerd op 23 december 2019

In de nieuwe tentoonstelling Schip in Zicht bij Museum Kaap Skil is een vitrine met bijzondere opgedoken objecten te zien. Opvallend zijn twee aandoenlijke keramieken poppenkopjes, door archeoloog Michiel Bartels omschreven als ‘expressieve antropomorfe koppen’. Ze hoorden bij typerende aardewerken karaffen uit de Saintongestreek in westelijk Frankrijk.

Uit Frankrijk

De poppetjes zijn door Texelse duikers gevonden in het Vijzelwrak, dat dankzij deze vondst ook het Poppetjeswrak wordt genoemd. Op basis van de vondsten uit het wrak is geschat dat het om een Nederlands schip uit ongeveer 1630 gaat. In die periode bloeide de keramiekindustrie in de Saintongestreek. In dit gebied in westelijk Frankrijk werkten vanaf de 13e eeuw al veel pottenbakkers. Ze maakten vooral gebruiksaardewerk, waarvan met name de versierde flessen werden geëxporteerd. De stijl werd in de loop van de eeuwen uitbundig, met de poppenflessen als duidelijk voorbeeld.

Karaf

De poppetjes die bij Museum Kaap Skil te zien zijn, zijn een mannelijk en een vrouwelijk figuur. Ze waren allebei onderdeel van een fles met een korte tuit. Dit soort poppenflessen dienden als karaf voor water of wijn. De drank werd ofwel in een glas ofwel rechtstreeks in de mond gegoten.

Vermicellihaar

De poppetjes zijn zo’n 9 cm hoog en heel precies gemaakt. Het vrouwtje heeft fijne krulletjes, vermicellihaar genoemd. De gezichtjes hebben een mooie, expressieve uitdrukking. Het zijn aansprekende figuurtjes, die het meer dan waard zijn om goed te bekijken.

Internationaal

De vitrine met opgedoken vondsten in Schip in Zicht toont voorbeelden van handelswaar uit verschillende schepen die op de Reede van Texel zijn vergaan. De objecten komen uit alle delen van de wereld en illustreren daarmee het internationale karakter van de schepen die op de Reede van Texel lagen. De getoonde objecten variëren van verfhout uit Mexico tot een fraaie aardewerken schaal uit Italië.