15 september – Dag van de Dijk

Gepubliceerd op 13 september 2018

Watertafel bij Museum Kaap SkilZaterdag 15 september staat in het teken van de dijkversterking. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houdt dan de Dag van de Dijk. Ook bij Museum Kaap Skil is er veel te zien en te ontdekken in relatie tot kustbescherming. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier biedt daarom op verschillende manieren gratis entreekaartjes aan voor het museum.

Waterkamer

De tentoonstelling ‘Waterkamer’ in Museum Kaap Skil gaat over het belang van goede dijkbescherming voor Texel in het verleden, heden en toekomst. Kijkend door een virtual reality-bril maak je een overstroming van het museumterrein mee. In de Waterkamer is de watertafel open; een spetterende activiteit voor jong en oud. Leer spelenderwijs alles over de kracht van het water, de dijken die ons beschermen, de gevolgen van een stijgende zeespiegel en de functie van een gemaal.

DijkWierdijk

In de expositie ‘Lakprofiel: afdruk historische waddenzeedijk’ in Museum Kaap Skil komen zeven eeuwen dijkbouw tot leven. Tijdens opgravingen bij fort De Schans, vlak bij Oudeschild op Texel, legden archeologen verschillende historische lagen van de zeedijk bloot. In de lakprofielen van deze lagen is de de geschiedenis van de Texelse strijd met de zee goed zichtbaar.

Gratis toegang

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier geeft verschillende rondleidingen op het eiland over de dijkbescherming. Deelnemers aan de rondleiding bij de uitkijktoren in de Waddenhaven krijgen na afloop een gratis toegangskaartje voor het museum. Ook kan er bij de ingang van het museum gegrabbeld worden om een gratis entreekaartje te bemachtigen. Mensen die ‘dijk’, ‘water’ of ‘zand’ in hun naam hebben en zich melden bij de receptie, hoeven ook niet voor entree te betalen.

Meer informatie over de Dag van de Dijk op de website van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: https://www.hhnk.nl/waddenzeedijk/actueel_41435/item/dag-van-de-dijk-zaterdag-15-september_12733.html

Folder met plattegrond Dag van de Dijk: https://www.hhnk.nl/document.php?m=19&fileid=34219&f=7fdadd0e175f0d91f2792a824df4120d&attachment=1&c=12733