De Jurk op een muur

Gepubliceerd op 5 augustus 2024

Museum Kaap Skil doet mee met Museum Murals! Museum Murals is een initiatief van het Mauritshuis en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij. Twintig street artists maken een muurschildering voor evenzoveel musea in Nederland. Museum Kaap Skil werkt in dit project samen met kunstenaar Sidney Waerts. Hij gaat de muur van Bouwbedrijf RAB bij de parkeerplaats achter de Heemskerckstraat transformeren in een kunstwerk, geïnspireerd op de collectie van Museum Kaap Skil.

Voor iedereen

Het doel van Museum Murals is om kunst naar de openbare ruimte te brengen, op een voor iedereen toegankelijke manier. De muurschilderingen maken de leefomgeving mooier en inspireren tot nadenken. De bijzondere collecties van de musea worden zo, als het ware, naar buiten gebracht.

Deze maand

Voor Museum Kaap Skil is het meedoen aan Museum Murals een uitgelezen kans om het verhaal van de Reede van Texel en de unieke opgedoken 17e-eeuwse jurk, zichtbaar te maken in Oudeschild. De muur die voor de schildering is uitgekozen, is hier bijzonder geschikt voor. Ook de eigenaar van de muur, Jan Jacob Rab van Bouwcenter RAB, werd meteen enthousiast van het idee. Sidney begint zondag 11 augustus met het werk. Naar verwachting zal rond eind augustus de saaie, grijze muur zijn omgetoverd tot een kunstwerk.

Over de kunstenaar

Sidney Waerts is een veelzijdig kunstenaar, die zowel op canvas als op wanden werkt. Hij omschrijft zijn werk als een combinatie van fotorealistisch met expressieve abstractie. Hij werkt graag met contrast, bijvoorbeeld tussen zaken die zowel lelijk als mooi kunnen zijn. Voor het ontwerp van zijn schildering heeft Sidney volledig de vrije hand gekregen; de enige voorwaarde was, dat het geïnspireerd moet zijn op de Jurk en het bijbehorende verhaal van de Reede van Texel.