Exclusief bij Museum Kaap Skil: poederdoos uit het Palmhoutwrak

Gepubliceerd op 18 juni 2021

Tentoonstelling - Poederdoos uit het Palmhoutwrak

Let op: dit is een nieuwsbericht uit 2021. Onderstaande informatie is daardoor (deels) niet meer actueel.

Met trots presenteert Museum Kaap Skil een nieuwe vondst uit het Palmhoutwrak: een rijkversierde, vergulde messing poederdoos. Tot 30 september te zien in het entreegebouw van het museum. De luxe en exclusiviteit van de doos bewijst opnieuw dat de lading van het scheepswrak aan zeer welgestelde mensen heeft toebehoord.

Verleidelijke schoonheid

De unieke en puissant rijke lading die duikers van Duikclub Texel in 2014 in het Palmhoutwrak aantroffen, geeft langzaam zijn geheimen prijs. De onderzoekers hebben er al jaren hun handen aan vol. Het is dan ook heel bijzonder dat Museum Kaap Skil een nieuw object uit dit, inmiddels wereldberoemde, scheepswrak kan tonen. De poederdoos is aan beide zijden prachtig versierd met mythologische afbeeldingen. Een sieraad met een belangrijke gebruikswaarde voor een dame uit de hogere kringen. De afbeeldingen verwijzen vrij expliciet naar verleiding en seks. Echt een voorwerp om je fantasie bij de vrije loop te laten!

Mythologische afbeeldingen

De poederdoos is te zien in het souterrain van het entreegebouw van Museum Kaap Skil. De voorstellingen erop zijn ook gefotografeerd en verklaard in de tentoonstelling. Aan een kant staan een dame en een zwaan afgebeeld. Dit verwijst naar een Grieks-mythologisch verhaal: oppergod Zeus veranderde zichzelf in een zwaan om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. De andere zijde is versierd met een afbeelding die verwijst naar de Romeinse mythologie. Hierop zijn Venus en Cupido te zien. De wijze waarop de poederdoos in elkaar zit en de gedetailleerde afbeeldingen getuigen van groot vakmanschap van de maker.

Onderzoek

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben de poederdoos uitgebreid onderzocht. Zij hebben zich over verschillende aspecten ervan verwonderd. Ten eerste waren ze verbaasd dat de basis van de doos messing is en geen zilver. Gezien de luxe van het voorwerp verwachtten ze dat hij van verguld zilver was. Ten tweede hebben ze geen ander voorbeeld van een vergelijkbare doos kunnen vinden. Ze hebben er meerdere experts, in binnen- en buitenland, naar gevraagd. Ook zeer verassend vonden ze de complexiteit van de constructie van de doos. Dankzij onderzoek met röntgen- en CT-scanning zagen ze dat de poederdoos uit meerdere onderdelen is samengesteld. Zoals zo vaak roept het onderzoek weer allerlei nieuwe vragen op. Op vrijdag 18 juni is de tentoonstelling geopend door Hennie Huisman, wethouder van de gemeente Texel.

Dankzij

Alle opgedoken voorwerpen uit het Palmhoutwrak zijn eigendom van de Provincie Noord-Holland. De provincie financiert het onderzoek naar de duizenden objecten uit het wrak en steunt Museum Kaap Skil zowel financieel als praktisch in het gezamenlijke streven om vanaf de zomer van 2022 een permanente tentoonstelling te hebben voor de meest bijzondere vondsten uit het Palmhoutwrak. De tentoonstelling ‘Poederdoos uit het Palmhoutwrak’ is gerealiseerd dankzij bijdragen van het toeristisch investeringsfonds STIFTexel en het Waddenfonds.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.