Het Palmhoutwrak op tv bij Goedemorgen Nederland

Gepubliceerd op 20 juni 2024

Het actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland van Omroep WNL zond op donderdag 20 juni elk half uur een item uit over het Palmhoutwrak. De filmploeg van het programma maakte opnames op het onderzoeksschip van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waarvan duikers deze maand het beroemde 17e-eeuwse wrak onderzoeken.

Doel van het onderzoek

Verslaggever Caroline Spijkers interviewde onder andere projectleider van de RCE Thijs Coenen over het onderzoek wat momenteel plaatsvindt. Op haar vraag wanneer het onderzoek wat hem betreft geslaagd is, zei hij: “Voor ons is het onderzoek geslaagd als we weten waar de voor- en achterkant van wrak precies liggen, weten hoe diep het bewaard is gebleven en we een idee hebben van wat er nog meer aan waardevolle spullen in het wrak liggen.”

Vondsten uit het wrak

Ondanks dat het onderzoek geen opgraving betreft en het bergen van vondsten geen doel is, halen de duikers wel het een en ander naar boven. Ze kiezen daarvoor voorwerpen die hun meer kunnen vertellen over het schip, zijn lading en de handelsstromen in de 17e eeuw. In de uitzending laten de duikers er ook een aantal voorbeelden van zien.

Uitzending terugkijken

De uitzending terugkijken kan via het Youtubekanaal van Goedemorgen Nederland. Heel leuk om te bekijken!