Bijzondere vondsten waaronder een kielbalk van 20 meter lang en een kapa (grote kookketel) werden afgelopen vrijdag met behulp van twee kranen naar Museum Kaap Skil gebracht. Het gaat om vondsten uit het zogenaamde Schervenwrak, een schip dat waarschijnlijk in 1822 voor de kust van Texel is gezonken. De vondsten zijn al eerder uit zee opgedoken door duiker Gerrit-Jan Betsema.
Het schip dat in 1822 bij Texel verging, was hoogstwaarschijnlijk de Pieter Anthony, waarvan het wrak in 2005 door duikers werd ontdekt. Het ruim was gevuld met alles wat men nodig had om een koffieplantage in Suriname te stichten.
Onder de vondsten is een 20 meter lange kielbalk uit één stuk hout. Vanwege deze lengte waren er twee kranen nodig om deze vondst te kunnen vervoeren. Een kielbalk is een bodembalk over de hele lengte van een schip en vormt de ‘ruggengraat’ van een schip. Waarschijnlijk is deze kielbalk oorspronkelijk langer dan de gevonden 20 meter geweest. Aan de balk zitten scherven, Museum Kaap Skil onderzoekt of deze passen op andere scherven uit de Schervenwrak tentoonstelling.
Een ander in het oog springend voorwerp is een kapa, een grote gietijzeren kookketel. De gevonden kookketel is gaan eroderen en er zijn verschillende objecten aan vast gaan zitten: baksteen, glas, scherven en zelfs visgraten. In oktober, Maand van de Geschiedenis, is er speciale aandacht voor het Schervenwrak. Dan zal ook een tweede in dit wrak gevonden kookketel worden tentoongesteld, die door Hans Eelman opgedoken is.
Museum Kaap Skil is de plek waar deze en andere vondsten van de zeebodem tentoon worden gesteld. De vondsten laten Texel zien als middelpunt van de wereldzeeën. Provincie Noord-Holland (eigenaar van de vondsten) houdt zich de komende tijd bezig met deze en andere vondsten van de zeebodem.