Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFTexel) en Museum Kaap Skil hebben de laatste van drie vaststellingsovereenkomsten getekend. De hiermee gemoeide €75.000 draagt bij aan het definitief tentoonstellen van de wereldberoemd geworden jurk en andere spectaculaire vondsten uit het Palmhoutwrak in het museum.
Sinds het tonen van de uitzonderlijke collectie in het museum in 2016, werken diverse partijen samen om te zorgen dat de vondsten permanent gehuisvest kunnen worden op het eiland. Dankzij bijdragen van STIFT en het Waddenfonds heeft de maquette van de Reede van Texel een flinke upgrade gekregen. Ook werden alvast vondsten getoond in het museum, zoals de Pronkbeker en nu (tot en met 7 november) de Poederdoos. Beide brachten extra bezoekers op de been. Daarnaast is een masterplan ontwikkeld voor permanente huisvesting van de vondsten op Texel. Hiermee kon financiële steun worden gevonden bij de BankGiro Loterij en bij de Provincie Noord-Holland. Dit was ook precies de bedoeling van de bijdrage van STIFT. Mark Poldner, voorzitter van STIFT: “We wilden met de STIFT-bijdrage een eerste aanzet geven, zodat andere partijen sneller zouden aanhaken. Deze vliegwielfunctie van onze bijdrage heeft goed gewerkt.”
De gelden worden ingezet om in het bestaande entreegebouw nieuwe tentoonstellingen te realiseren, met behoud van de ge-upgrade maquette. Op de begane grond wordt de route verbeterd. Ontwerpbureau Opera Amsterdam heeft het schetsontwerp gepresenteerd en gaat nu verder met het voorlopig ontwerp. Met uiteraard een hoofdrol voor de rondom het eiland opgedoken vondsten.
Museum Kaap Skil beoogt de collectie uit de scheepswrakken te verwerken in een belevingstentoonstelling en wil hiermee een breed publiek bereiken. Corina Hordijk: “De vondsten uit alle windstreken zijn een geweldig en uniek middel om de internationale zeehandelsgeschiedenis, waarin de Reede van Texel zo’n grote rol speelde, te illustreren. De wereld onder water is nog behoorlijk onontdekt, dat de duikers daar zulke mooie spullen vinden spreekt erg tot de verbeelding. Dat element zal ook een rol spelen in de nieuwe tentoonstelling.”
De ondertekenaars waren Mark Poldner, Marius Kikkert en Jan Frederici, respectievelijk de voorzitter, penningmeester en secretaris van STIFTexel en directieleden van Stichting Texels Museum Marion Barth, Corina Hordijk en Anneke Schrama (niet op de foto).