Museum Kaap Skil vernieuwt

In 2016 werd in Museum Kaap Skil ‘De Jurk’ uit het Palmhoutwrak gepresenteerd. Deze unieke vondst van Duikclub Texel bij een zeventiende-eeuws scheepswrak werd wereldnieuws. Sinds de vondst wordt achter de schermen bij Museum Kaap Skil hard gewerkt om in 2022 de Palmhoutwrakcollectie in al haar schoonheid te kunnen presenteren aan het publiek en zo het unieke verhaal van de rol van Texel te midden van de wereldzeeën te vertellen. Via deze pagina houden we u van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte.

Eeuwen op de zeebodem

Het kwetsbare textiel dat uit het vier eeuwen oude scheepswrak is gekomen stelt hoge eisen aan de manier waarop het tentoongesteld kan worden. Omdat deze unieke vondsten door licht en lucht snel zouden worden aangetast, moeten de vitrines en ruimtes aan heel strikte voorwaarden voldoen. Een uitdaging die we graag aangaan om deze collectie met internationale uitstraling op Texel te tonen!

Museum Kaap Skil vernieuwt

De jurk, officieel japon, staat symbool voor de internationale handelsconnecties van Nederland waarvan de Reede van Texel vier eeuwen lang het knooppunt was. Het verhaal van de rol van Texel te midden van de wereldzeeën zet ook nieuwe schijnwerpers op de huidige verhalen en collecties van het museum; allemaal onderdelen van een wereldverhaal. Onder het motto ‘Museum Kaap Skil Vernieuwt’ wil het museum ruimte bieden aan de jurk en andere unieke vondsten.

Wereldwijd unieke collectie

Corina Hordijk, artistiek directeur bij Stichting Texels Museum: “Niet eerder werd een scheepswrak ontdekt met zo’n rijke lading als het Palmhoutwrak. De textiele vondsten uit het wrak, zoals de 17e eeuwse zijden jurk, zijn wereldwijd uniek. Het is een grote eer dat wij ze kunnen tonen in Museum Kaap Skil, maar ook een enorme verantwoordelijkheid waar we heel zorgvuldig mee om moeten gaan. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de beste manier om dit eeuwenoude delicate materiaal te kunnen tonen. Het vereist speciale vitrines en aanpassingen aan het klimaat. Op deze manier kunnen we de jurk en andere overweldigende vondsten de plaats in het museum te geven die deze unieke collectie verdient.”

Volgen?

Op de verschillende social media kanalen van het museum zijn de ontwikkelingen te volgen via #museumkaapskilvernieuwt