Pronkstuk verwacht bij Museum Kaap Skil

Gepubliceerd op 20 februari 2019

Museum Kaap Skil maakt zich op voor de komst van een nieuw pronkstuk uit het Palmhoutwrak. Het museum houdt nog even geheim wat het is, maar de voorbereidende werkzaamheden zijn al in volle gang. Het object is opnieuw een bewijs van de rijkdom van de lading van het zeventiende-eeuwse schip.

Geheim

Museum Kaap Skil laat vooralsnog niet veel los over het verwachte pronkstuk. Alleen dat het op 7 maart wordt onthuld in het Rijksmuseum in Amsterdam en van 9 maart tot 9 september op Texel te zien is. Museummanager Corina Hordijk: “We zijn blij en trots om opnieuw een prachtige representant van de rijke lading aan het publiek te kunnen tonen.”

Palmhoutwrak

Het pronkstuk wordt geplaatst in het souterrain van het hoofdgebouw van Museum Kaap Skil. Daar, naast de maquette van de Reede van Texel, ondersteunt het object het verhaal van het wereldwijde belang van de Reede. Op de maquette zijn veel verschillende scheepstypes te zien. Het Palmhoutwrak was een straatvaarder, zwaar bewapend om de piraten in de Middellandse Zee het hoofd te kunnen bieden. Ook dit type schip is te zien op de maquette.

Rijke lading

Het Palmhoutwrak werd in 2014 door de Texelse duikers ontdekt. Een deel van de honderden objecten die tot de vondst horen, is van een uitzonderlijke rijkdom. De zijden japon is daar het meest in het oog springende voorbeeld van, maar ook de eerder getoonde zijden kousen, het roodfluwelen etui, de kaftan en het tapijt wijzen op een zeer welgestelde eigenaar. Veel is nog onduidelijk en onderwerp van onderzoek: van wie de lading is geweest, waar het schip naartoe ging en waarom het gezonken is, bijvoorbeeld.

Tijdelijk te zien

De provincie Noord-Holland is eigenaar van de vondst en is met Museum Kaap Skil overeengekomen dat dit Texelse museum de beste plek is om de vondst tentoon te stellen. Vanwege de grote kwetsbaarheid van met name de textiele objecten gelden er bijzondere eisen voor de ruimtes waar de vondst getoond kan worden. Momenteel is men nog bezig te inventariseren wat hiervoor precies nodig en mogelijk is. Zolang de vondst nog niet in een permanente tentoonstelling te zien is, krijgt Museum Kaap Skil van de provincie geregeld de gelegenheid objecten uit de vondst tijdelijk te presenteren. Corina Hordijk: “Op deze manier verandert de tentoonstelling Duiken in Details telkens opnieuw. Ik kijk uit naar de reacties op het pronkstuk dat we straks een half jaar kunnen laten zien!”