De Jurk uit het Palmhoutwrak

Museum Kaap Skil is vandaag geopend van 10 tot 17 uur
Openingstijden en prijzen

Ontdek De Jurk uit het Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil

Voor de kust van Texel liggen tientallen scheepswrakken op de zeebodem. De schepen zijn gezonken in de eeuwen dat de Reede van Texel een belangrijk knooppunt was voor de wereldwijde handel over zee. Eén wrak is wel heel bijzonder: het 17e-eeuwse Palmhoutwrak. Duikers vonden er de meest fantastische voorwerpen, die een enorme rijkdom weerspiegelen. Een geweldig bewaard gebleven zijden jurk uit dit wrak werd wereldnieuws. Deze jurk is te zien in Museum Kaap Skil, samen met een selectie van andere vondsten uit het Palmhoutwrak.

De Jurk

Kenners waren verbijsterd toen ze de Jurk voor het eerst onder ogen kregen. Zo’n prachtige japon, bijna nog helemaal intact na vier eeuwen onder water! Er is uit de 17e eeuw heel weinig textiel bewaard gebleven en al helemaal niet uit onderwatervondsten. De textielonderzoekers noemden De Jurk dan ook al snel ‘De nachtwacht van de onderwaterarcheologie’.

Mensen bij vitrine met De Jurk

Te zien in de tentoonstelling Palmhoutwrak

De Jurk is te zien in de tentoonstelling Palmhoutwrak in Museum Kaap Skil. Dat was bepaald geen vanzelfsprekendheid! Textiel is heel kwetsbaar en vergaat snel onder invloed van licht en lucht. Daarom zijn er speciale, zuurstofvrije, geklimatiseerde vitrines gemaakt voor de textiele vondsten. De Jurk is van alle kanten te bewonderen in een enorme, ronde vitrine. In de tentoonstelling zijn uit het Palmhoutwrak onder andere ook een luxe spiegel met bijpassende borstel en etui, een verguld zilveren pronkbeker en ragfijn gebreide zijden kousen te zien. Allemaal heel persoonlijk en exclusief!

Materiaal van De Jurk uit het Palmhoutwrak

Materiaal

De Jurk is gemaakt van zijde satijn, met een ingeweven bloemenmotief. Het vele gebruik van kostbare materialen, en de goede aansluiting bij de gangbare mode, wijzen erop dat de eigenaar tot de hoogste sociale klassen behoorde en zeer welvarend was. Hoewel hij nu een kleurrijke uitstraling vol crème-, rood- en bruintinten heeft, had De Jurk oorspronkelijk waarschijnlijk één kleur. Welke kleur is niet duidelijk. De originele kleurstoffen zijn vermoedelijk deels vergaan, terwijl andere kledingstukken in dezelfde kist mogelijk verfstoffen hebben afgegeven.

Het Palmhoutwrak

Het Palmhoutwrak dankt zijn naam aan de vele stammen palmhout die duikers er aantroffen. Van wie het schip en de lading waren, is niet bekend. De eigenaar moet wel extreem rijk zijn geweest. Uit onderzoek is gebleken dat het Palmhoutwrak vermoedelijk een Nederlandse koopvaarder was. Het schip had in ieder geval ook lading uit de Middellandse Zee aan boord toen het rond 1660 op de Reede van Texel zonk.

(watch this video on our YouTube-channel with English and German subtitles)

Over Museum Kaap Skil

In Museum Kaap Skil ontdek je het verhaal van de wereldrol van Texel. Handelsschepen, oorlogsvloten, walvisvaarders, allemaal gingen ze voor anker op De Reede van Texel. In de 17e eeuw was dit dé plek om te laden, te lossen en te wachten op goede wind. Bij storm kon het er flink spoken. Dan verging er wel eens een schip. Hierdoor liggen er nu nog tientallen scheepswrakken op de zeebodem bij Texel. Bedolven onder het zand zijn ze bewaard gebleven en vertellen ze stuk voor stuk een eigen verhaal van eeuwen geleden.

Schip in Zicht-maquette-Reede van Texel-Museum Kaap Skil