Model van het spiegelretourschip Oranje

Maquette Reede van Texel - oranjeDe Oranje was een spiegelretourschip. Dit type schip was speciaal ontwikkeld voor de lange reizen naar Indië, onder de vlag van de VOC. Ze hadden een groot laadvermogen om veel handelswaar mee terug te kunnen vervoeren.

De Oranje was 48 meter lang en 11 meter breed. Ze werd in 1643 in Middelburg gebouwd in opdracht van de VOC. Op de spiegel van het schip is een panorama van de stad Middelburg afgebeeld. Elke VOC-kamer had zijn eigen vlag. De vlag van Zeeland droeg de kleuren geel/wit/rood. De ‘M’ van Middelburg is ook zichtbaar. De Oranje is meerdere malen het commandeursschip van de VOC-vloot geweest. In 1665 werd zij door de Admiraliteit van Zeeland ingehuurd voor de oorlog tegen de Engelsen. Het schip was geen partij voor de zware Engelse oorlogsschepen. Na een lange strijd o.l.v. Bastiaan Senten, die bij de Engelsen groot respect opriep, is het schip vergaan.

Het model is een kopie van de Prins Willem in het Rijksmuseum en de spiegel van het schip is gebaseerd op een afbeelding van de Oranje op het schilderij ‘Retourvloot uit Batavia’ van een onbekend schilder. De opvarenden zijn voor het eerst aan boord van het schip. Onwennig kijken ze rond en letten ondertussen op hun scheepskist met hun persoonlijke bezittingen. Op de Oranje komen de kapiteins en officieren van andere Oost-Indië-vaarders bijeen voor een laatste overleg. Zij arriveren in sloepen, geroeid door de matrozen. In het laatste overleg wordt de koers bepaald en worden de onderlinge afspraken nog eens bevestigd.