De Ruijter keert terug van de Vierdaagse Zeeslag

Het was voor de tweede keer oorlog met de Engelsen. Die oorlogen werden vooral op zee uitgevochten. Michiel de Ruijter was de opperbevelhebber van de Hollandse oorlogsvloot. Regelmatig lagen zijn oorlogsschepen op de Reede van Texel zodat ze snel uit konden varen.

De zeeslag voor de kust van Vlaanderen duurde vier dagen. Zowel aan Engelse als aan Hollandse kant waren er meer dan duizend slachtoffers. De Hollanders wonnen uiteindelijk, vooral dankzij slimme manoeuvres van De Ruijter op zijn Zeven Provinciën en zijn adjudant Tromp op de Hollandia.

Modellen van de schepen van Tromp en De Ruijter zijn te vinden op de maquette van de Reede van Texel in Kaap Skil. Het tafereel laat nog een derde oorlogsschip zien: de Engelse Swiftsure. Dit schip werd tijdens de Vierdaagse Zeeslag veroverd op de Engelsen, en is destijds onder veel belangstelling als oorlogsbuit tentoongesteld op de Reede.

De bevelhebbers van de oorlogsvloot kwamen vaak op Texel als hun schepen op de Reede lagen. Ze gingen dan ‘ter kerke’, zoals dat toen heette, in de kleine hervormde kerk die in 1650 in Skil gebouwd was. Tromp was de eerste die het kerkje een fraaie kroonluchter schonk. De Ruijter gaf daarop een nog mooiere en grotere luchter aan het kerkje. En als klap op de vuurpijl gaf de weduwe van Tromp er ook nog één. De drie kroonluchters vormen bij elkaar een monument voor het belang van de Reede voor de zeventiende eeuwse oorlogsvloot.