Duik in het Palmhoutwrak deze zomer

Museum Kaap Skil is vandaag geopend van 10 tot 17 uur
Openingstijden en prijzen

De wereldberoemde jurk uit het Palmhoutwrak moet je écht met eigen ogen gezien hebben. Laat je inspireren door deze unieke vondst uit een 17e-eeuws scheepswrak, verwonder je tijdens de rondleiding of ga op de foto als een 17e-eeuwse dame. Of je nou van rijkdom en luxe houdt, van schepen en het ruige zeeleven, van strandjutten en avontuur of van geschiedenis; Museum Kaap Skil prikkelt je fantasie. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te ontdekken; Museum Kaap Skil is dan ook door Museumkids erkend als Kidsproof Museum!

De Jurk uit het Palmhoutwrak

Jij komt De Jurk toch ook bewonderen? Denk je eens in: na bijna vier eeuwen in een scheepswrak op de zeebodem, kwam hij bijna ongeschonden boven water! Samen met honderden andere bijzondere objecten is hij uit het rijkbeladen Palmhoutwrak opgedoken. In de tentoonstelling Palmhoutwrak kijk je je ogen uit. Wat een enorme rijkdom stralen de wrakvondsten uit! Van wie waren al die spullen? En waarom zaten ze allemaal bij elkaar op één schip? Is een verhuizing over zee van een superrijke familie geëindigd in een drama? Welke dame kon zich zulke jurken veroorloven? Wie had zo’n luxe bibliotheek, waar we de lederen boekbanden van hebben teruggevonden? Kom het zelf bekijken en laat je fantasie erop los! Wil je er meer over weten? Ga mee met rondleiding Maquette en Palmhoutwrak. Alleen op speciale dagen!

Passen en weten

In de 17e eeuw was het aankleden van een rijke dame geen sinecure. Zij deed dat ook niet zelf; haar dienstmaagd zorgde ervoor dat ze er tiptop uitzag. Het kostuum bestond uit meerdere lagen en onderdelen, die een voor een, met veel zorg, werden aangetrokken. Museum Kaap Skil beschikt over een nagemaakte versie van de beroemde zijden jurk uit het Palmhoutwrak, inclusief onderrokken en losse onderdelen. Kijk in de agenda om te zien wanneer je kunt komen ‘Passen en weten’.

Voorjaarsvakantie bij Museum Kaap Skil op Texel

‘Passen en weten’ begint met een kijkje bij De Jurk. Daarna gaat het programma verder in de Museumstudio. Voor het aankleden wordt een paspop gebruikt, tenzij een vrijwilliger met maat 38 zich aanbiedt. Terwijl de onderrokken een voor een aangaan, worden er verhalen verteld over het leven in de 17e eeuw. Voor kinderen is er een speciale selfie-jurk, die eenvoudig met klittenband vast te maken is. Op de foto als een 17e-eeuwse dame!

Stap terug in de tijd

Er is nog veel meer te zien en te doen! In het Openluchtmuseum is een straatje uit het oude vissersdorp Skil nagemaakt. Neem een duik in het verleden en beleef het eilander leven van begin 20ste eeuw. Loop de huisjes van de timmerman en de visser binnen, neem een kijkje in de smederij en het bakkerswinkeltje en beklim de nog werkende graanmolen. Op dinsdag, woensdag en donderdag zijn er ambachtslieden aan het werk. Bewonder hun skills en probeer het zelf!

Touwslaan in het Openluchtmuseum - herfstvakantie bij Museum Kaap Skil