Eindelijk!

Gepubliceerd op 10 november 2022

Geschreven door Corina Hordijk

Het heeft geen bloed gekost, maar wel heel veel zweet en tranen! Wat is er veel water door het Marsdiep gestroomd voor wij De Jurk weer terug hadden op Texel. Vanaf het moment dat de duikers hem in 2014 vonden, was het mijn grootste wens om dit fantastische 17e-eeuwse kledingstuk in ons museum te hebben. En nu is het eindelijk zover. Behalve De Jurk is een prachtige selectie van de honderden vondsten uit het Palmhoutwrak in de tentoonstelling te zien. We zijn echt megatrots!

Enorme klus

Voor buitenstaanders is het vast onbegrijpelijk dat het zolang heeft geduurd voor deze tentoonstelling er stond. Maar het was echt een waanzinnige klus! Eerst al om de vondst uit te zoeken. Dat was niet aan ons: de provincie Noord-Holland is eigenaar van de vondst en financierde het onderzoek en de conservering. Doordat het Palmhoutwrak een enorm uiteenlopende lading had – met als overeenkomst dat het allemaal even exclusief is – kwamen er veel verschillende experts aan te pas, nationaal en internationaal.

Niet zomaar tentoon te stellen

De Palmhoutwrak-vondst bestaat uit honderden objecten en het onderzoek is nog steeds niet afgerond. Nadat wij in 2016 een aantal objecten voor één maand mochten tonen aan het publiek, zijn er steeds losse objecten voor korte tijd naar Texel gekomen. De verguld zilveren pronkbeker bijvoorbeeld en de poederdoos. De voorwerpen die van textiel zijn, zoals de zijden Jurk en de toiletset, konden niet meer tentoongesteld worden. Daarvoor zijn ze te kwetsbaar: er moesten speciale vitrines voor komen.

Kwetsbaar textiel

Textiel is normaal al kwetsbaar, maar na een verblijf van bijna vier eeuwen op de zeebodem helemaal. De onderzoekers hebben bepaald wat de beste omstandigheden zijn om de textiele vondsten in te bewaren en ze tegelijk te kunnen laten zien. Zuurstof en licht versnellen de afbraak van de vezels, maar zonder licht heb je geen tentoonstelling. Zonder zuurstof, geklimatiseerd en met beperkt licht, dat was de opdracht.

In speciale vitrines

Het realiseren van de tentoonstellingsruimte met voor textiel geschikte vitrines was een hele uitdaging. Uiteindelijk hebben we het in het bestaande entreegebouw kunnen doen. De vitrines waar De Jurk, de toiletset en een aantal andere textiele vondsten in liggen, zijn zuurstofvrij. Ze staan onder druk en zijn gevuld met stikstof. Het licht is gedimd en als we er meer licht nodig hebben, dekken we de vitrines af. Voor jou als bezoeker is dit onbelangrijk. Waar het nu om gaat, is dat je vanaf zondag 13 november de prachtige objecten kunt komen bekijken. En vergeet niet: ze hebben allemaal eeuwen onder water doorgebracht!