Vol verwachting

Gepubliceerd op 4 november 2022

Bij Museum Kaap Skil zoemt het op het moment van de activiteiten en de spanning. Niet voor niks, want de nieuwe tentoonstelling Palmhoutwrak wordt ingericht. Hier hebben we jaren op gewacht! Vanaf zondag 13 november is het zover en kan iedereen De Jurk en allerlei andere exclusieve, bijzondere vondsten uit dit 17 e-eeuwse  scheepswrak komen bewonderen.

Prachtige tentoonstelling

Weet je het nog: de indrukwekkende zeventiende-eeuwse zijden jurk die we in 2016 gedurende één maand konden tentoonstellen? Deze jurk is straks permanent te zien in de kelder van het entreegebouw en van alle kanten te bekijken in een speciaal op maat gemaakte, ronde vitrine. Daarnaast zijn nog tientallen andere unieke objecten uit het bijzondere Palmhouwrak te bewonderen. Aan de realisatie van deze tentoonstelling is heel wat tijd en werk voorafgegaan, maar het heeft geloond: het is prachtig geworden! We kijken ernaar uit al dit moois vanaf 13 november met jou te delen.

Lang geduurd

Het heeft heel lang geduurd voor een selectie van de honderden opgedoken objecten uit het Palmhoutwrak in een permanente tentoonstelling konden worden getoond aan het publiek. Deze tijd is vooral besteed aan onderzoek en conservering van de exclusieve objecten. Bovendien moesten de ruimte en vitrines waarin de kwetsbare voorwerpen worden tentoongesteld, aan heel strikte eisen voldoen. Zo zijn de vitrines van de textiele vondsten zuurstofvrij en gevuld met stikstof. Hier is ingewikkelde techniek voor nodig, zeker bij de enorme vitrines waar hier sprake van is.

Twee dagen dicht

De tentoonstelling wordt geopend voor de pers en genodigden op vrijdag 11 en zaterdag 12 november. Dan is Museum Kaap Skil gesloten voor publiek. Vanaf zondag 13 november 10 uur is iedereen van harte welkom om de tentoonstelling Palmhoutwrak te komen bekijken. Om meer mensen de gelegenheid te geven er snel bij te zijn, is het museum op maandag 14 november extra geopend. Heel graag tot binnenkort!

Dankzij

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Noord-Holland, VriendenLoterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en de Vrienden van Museum Kaap Skil.