Enthousiaste bezoekers

Gepubliceerd op 20 april 2023

Geschreven door Suzet Westerik

Wie heeft er nog niet gehoord van De Jurk uit het Palmhoutwrak? Natuurlijk speelt de unieke vondst in onze ‘bubbel’ al heel lang een grote rol, maar inmiddels is het wel tot in alle hoeken van Nederland doorgedrongen. De NTR-documentaire ‘De Jurk en het Scheepswrak’ heeft daar geweldig aan bijgedragen. De laatste tijd komen bijna alle bezoekers speciaal voor deze bijzondere japon naar ons museum. Zelfs uit het buitenland!

Bekendheid

Bij de receptie van Museum Kaap Skil merken we goed hoezeer de jurk is gaan leven. Documentairemaker Arnold van Bruggen heeft dan ook een fantastische serie afgeleverd, waarin heel duidelijk wordt hoe verschillend de gezichtspunten zijn van de duikers, de overheid, de onderzoekers. Hierbij komt de verbindende rol van het museum duidelijk naar voren. Ook mensen die nog nooit van het Palmhoutwrak hadden gehoord, kennen nu het verhaal van het 17e-eeuwse scheepswrak, dat vol exclusieve, luxe objecten is gezonken bij Texel.

Fantasie

Het is ontzettend leuk om alle enthousiaste reacties van onze bezoekers te horen. Ze zijn stuk voor stuk onder de indruk van de bijzondere vondsten. Het feit dat het niet bekend is van wie al die spullen waren, is eigenlijk helemaal niet erg. Nu kan iedereen er zijn eigen fantasie op loslaten. In de podcast die bij de documentaire is gemaakt en die ook De Jurk en het Scheepswrak heet, worden een paar mogelijke scenario’s uitgediept. Heel boeiend: het gaat van een Oekraïense prinses tot een theatergezelschap!

Eerst naar beneden

Als iemand ons museum bezoekt, geven we altijd het advies om eerst naar beneden te gaan. Daar zie je op de maquette hoe de Reede van Texel er rond 1660 uit zag; een ankerplaats vol schepen. De tentoonstelling Palmhoutwrak heeft een eigen ingang. Via een duikersbeleving, vitrines met bijzondere vondsten en allerlei filmpjes die echt de moeite waard zijn om te bekijken, kom je uit bij De Jurk.

Veel te zien

Eenmaal bekomen van de indrukwekkende tentoonstelling beneden, gaan mensen dan de bovenverdieping. Daar, in de tentoonstelling Wereldreis, zien ze hoezeer Texel een knooppunt was in de internationale handel over zee. Schepen gingen naar en kwamen van alle windstreken op de Reede van Texel. Het wordt niet voor niks het Schiphol van de 17e eeuw genoemd. Je ziet er welk soort handel er werd gedreven op de verschillende plekken, geïllustreerd met vele onderwatervondsten uit gezonken scheepswrakken.
Vervolgens zien we de mensen nog uitgebreid genieten van het openluchtmuseum, de jutterij en de tentoonstellingen in de andere gebouwen. Laat de zomer maar komen, wij zijn er klaar voor!