Maak je eigen scheepslantaarn

Gepubliceerd op 24 december 2020

Geschreven door kunstenaar Paulien Valk

Deze kerstvakantie staat Museum Kaap Skil in het teken van licht, lampjes en verlichting. Helaas is het museum gesloten, vandaar dat alles online plaatsvindt. Zo is er op Facebook extra aandacht voor verlichting in de scheepvaart en het verleden. Vanwege dit thema heb ik een online workshop ‘Scheepslantaarn maken’ gegeven. Iedereen die met een figuurzaag overweg kan, kan er thuis mee aan de slag. Zo haal je een museumactiviteit naar je eigen huis!

Palmhoutwrak

De lantaarn uit de workshop is geïnspireerd op een scheepslantaarn die is opgedoken uit het Palmhoutwrak. Na bijna 400 jaar op de zeebodem kwam die houten lantaarn natuurlijk niet ongeschonden boven water. De duikers vonden verschillende onderdelen die ze aan elkaar hebben gepuzzeld. Zo ontdekten ze dat het een lantaarn was. Jacco Bakker van Duikclub Texel heeft er een prachtige, natuurgetrouwe replica van gemaakt, die in het museum te zien is.

Vereenvoudigd

De oorspronkelijke scheepslantaarn zat heel ingenieus in elkaar. Hij bestond uit verschillende houtsoorten met ruitjes gemaakt van een dun laagje koehoorn. De verbindingen pasten precies in elkaar. Het is echt een staaltje timmermansvakwerk. Heel mooi om te zien, maar te ingewikkeld voor een workshop. Vandaar dat ik een vereenvoudigde versie ervan heb ontworpen.

Vanuit huis

Normaal gesproken zou ik zo’n workshop in het museum aan de bezoekers geven. Door de corona-maatregelen is dat helaas niet mogelijk. Maar dat heeft ook weer een voordeel: nu kan iedereen het thuis doen. Je kunt de bouwtekening vanaf de website downloaden. Verder heb je een plaatje triplex, een figuurzaag en wat materialen nodig die iedereen in huis heeft. In het instructiefilmpje laat ik ook zien wat je nodig hebt.

Meer Museum Kaap Skil Verlicht

Conservator Alec Ewing laat, vanwege het thema Museum Kaap Skil Verlicht, in een aantal korte items op social media opgedoken objecten uit het museum zien, die met verlichting te maken hebben. Houd dus de socials in de gaten en maak je eigen scheepslantaarn met de online workshop. Veel plezier!