Speciaal gemaakt voor onze winkel

Gepubliceerd op 1 december 2022

Geschreven door Linsey Blom

Nu Museum Kaap Skil zo grootschalig vernieuwd is, konden we met het winkelassortiment natuurlijk niet achterblijven. In mijn functie als inkoper voor de museumwinkel heb ik mij gebogen over het aanbod. Een ontzettend leuke taak, met een resultaat waar ik echt trots op ben!

Duurzaam en uniek

De spullen die wij in de museumwinkel verkopen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. We willen dat ze echt passen bij de tentoonstellingen, grotendeels uniek zijn voor onze winkel en met aandacht voor mens en milieu geproduceerd. Voor dat laatste selecteren we op duurzaamheid en kiezen we waar mogelijk voor kleinschalig en liefst ambachtelijk gemaakte producten.

Via een beurs

Om mij te oriënteren op wat er mogelijk is, ben ik onder andere naar een beurs in Parijs geweest. Op deze beurs, die speciaal voor musea was bedoeld, werden producenten en inkopers van musea aan elkaar gekoppeld. Ik heb er verschillende interessante contacten opgedaan, die uiteindelijk ook echt producten voor ons zijn gaan maken. Producten die alleen in ons museum te koop zijn!

Inspiratie

De magnifieke vondsten uit het Palmhoutwrak zijn een fantastische inspiratiebron voor nieuwe producten. Zo heb ik tassen en etuis laten maken met een vergelijkbaar patroon als op de luxueuze toiletset uit het Palmhoutwrak. De stof is geweven in België, door een familie die al vijf generaties in het vak zit. De producent heeft aan de hand van foto’s van de opgedoken objecten een klein wonder verricht: het zijn prachtige tassen en etuis geworden met een patroon dat sprekend lijkt op het origineel. Toen ik de proefexemplaren aan mijn collega’s liet zien, kreeg ik meteen al een paar reserveringen!

Sieraden

De zijden Jurk uit het Palmhoutwrak is als voorbeeld gebruikt voor mooie sieraden die speciaal voor onze winkel zijn geproduceerd. Ook hier zijn foto’s gebruikt om het ontwerp te kunnen maken. Onze conservator heeft meegekeken, om er zeker van te zijn dat het ontwerp De Jurk juist weergaf, want het moet natuurlijk wel kloppen. Nu hebben we broches, kettingen en oorbellen met De Jurk in de winkel liggen, gemaakt van gerecycled acryl door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mooie producten met een goed verhaal! Loop dus vooral even door de winkel als je bij ons bent; het kan zelfs zonder het museum te bezoeken.