De Jurk in nieuwe strip Elsje

Gepubliceerd op 18 oktober 2023

Stripfiguur Elsje, de creatie van schrijver Eric Hercules en tekenaar Gerben Valkema, heeft een nieuw album. Het heet Elsje – De gezonken jurk (en andere geheime missies). De beroemde Jurk uit het Palmhoutwrak is onderwerp van het laatste verhaal, waar de titel van het boek naar verwijst. Rob van der Zwaag, waarnemend burgemeester van Texel, heeft op woensdag 18 oktober in Museum Kaap Skil het eerste exemplaar van het album in ontvangst genomen.  

Het Palmhoutwrak

Voor de kust van Texel liggen tientallen scheepswrakken op de zeebodem. Eén wrak is wel heel bijzonder: het 17e-eeuwse Palmhoutwrak. Daarin werd een prachtig bewaard gebleven zijden jurk gevonden die te zien is in Museum Kaap Skil. Een archeologische vondst die wereldwijd voor veel opwinding zorgde en waar de NPO een documentaire aan wijdde. Deze bijzondere jurk blijkt een bron van inspiratie te zijn. Een beroemde Australische auteur schreef er een roman over. En nu speelt De Jurk dus de hoofdrol in een stripverhaal.

Fantasievol

In Elsje – De Gezonken Jurk staan vijf korte verhalen waarin stripfiguur Elsje op  avontuurlijke geheime missies gaat met geheim agente Dakota Jansen. Het album sluit af met een avontuur geïnspireerd op de indrukwekkende Jurk uit het Palmhoutwrak. In dit fantasievolleverhaal duikt de eigenaresse van De Jurk op en komt zelfs de monarchie in gevaar!

Te koop

Het stripboek is voor € 9,95 te koop in de winkel van Museum Kaap Skil. De museumwinkel is vrij toegankelijk, ook zonder bezoek aan het museum.