De Traanroeier op historische aquarel

Gepubliceerd op 3 juli 2024

Onlangs kwam mevrouw Corrie Köhne, een van de nazaten van de laatste Zaanse eigenaar van molen De Traanroeier, op bezoek bij de molen. Ze vertelde de aanwezige molenaars over haar familierelatie met het monument en beloofde haar broer te vragen of hij nog spullen over de molen bezit. Zo kwam een oude aquarel van De Traanroeier boven water. De heer en mevrouw Köhne hebben een mooie reproductie ervan geschonken aan de molen.

Bekende schilder

De heer Joop Köhne vond de aquarel in een kist met oude spullen op zijn zolder. De aquarel is in 1901 gemaakt door Jan Kruijver (1869-1950), in het laatste jaar dat De Traanroeier nog in Zaandam stond. De Traanroeier dankt zijn naam ook aan die oorspronkelijke standplaats: hij stond aan de Weer, op de kruising met de Traanroeyersloot. De opgedoken aquarel is interessant omdat er tot nu toe geen enkele duidelijke afbeelding bekend was van de molen in Zaandam. De schilder Jan Kruijver staat erom bekend dat hij heel nauwgezet molens heeft geschilderd die rond 1900 uit Zaandam verdwenen.

Van Zaandam naar Texel

De Traanroeier is gebouwd in 1727. Hij heeft tot 1902 als graan- en pelmolen gefunctioneerd in Zaandam. In 1902 is hij daar afgebroken en per schip verplaatst naar Oudeschild. Hier is het oude bovenwerk op een nieuw, gemetseld onderstel geplaatst. Ook op Texel werd nog enkele decennia graan gemalen met de molen. Daarna is hij een tijd uit gebruik geraakt, tot hij in de jaren zestig werd omgebouwd naar elektriciteitsmolen. Tegenwoordig is hij weer een werkende graanmolen.

Mooie aanwinst

De geschiedenis van De Traanroeier is nog goed zichtbaar in de molen. Zowel in de tentoonstelling als de inrichting. De aquarel van de molen in Zaandam past hier goed bij. Molenaars Willem Keijzer en Hans Smallenbroek namen de reproductie dan ook enthousiast in ontvangst. Hij zal binnenkort een mooi plekje krijgen in De Traanroeier.