Documentaire en boek over onderzoek aan Palmhoutwrak-collectie

Gepubliceerd op 12 maart 2019

Kaft van boek Wereldvondsten uit een Hollands schip

Let op: dit is een nieuwsbericht uit 2019. Onderstaande informatie is daardoor (deels) niet meer actueel. Zo is het boek helaas uitverkocht en momenteel niet verkrijgbaar.

De vondst uit het Palmhoutwrak houdt al drie jaar een flink aantal onderzoekers bezig. Deskundigen op het gebied van onder meer archeologie, geschiedenis, textiel, restauratie en conservering hebben zich over de collectie gebogen. Door alle kennis en onderzoeksresultaten te bundelen, ontstaat een steeds completer beeld van het schip en zijn geschiedenis. Het prachtig geïllustreerde boek Wereldvondsten uit een Hollands schip geeft een mooi overzicht van het onderzoek. Documentairemaker Arnold van Bruggen maakte er een korte film over.

Dik boek

Het boek over de Palmhoutwrak-collectie telt maar liefst 443 pagina’s. Het gebonden boek heeft een harde kaft en is een fraai naslagwerk. Het geeft een schat aan achtergrondinformatie over de ontdekking van het wrak, de berging van de vondsten en de geschiedenis en het gebruik van de objecten. Het boek is voor € 20,- te koop in de winkel van Museum Kaap Skil. Desgewenst kan het ook opgestuurd worden. Dan komen er wel verzendkosten bij.

Korte film

Documentairemaker Arnold van Bruggen van Prospektor heeft het onderzoek naar de Palmhoutwrak-collectie nauwlettend gevolgd en gefilmd. In opdracht van de Provincie Noord-Holland, die eigenaar is van de collectie, heeft hij er een korte documentaire van gemaakt. Erg leuk om te zien hoe verbijsterd en enthousiast sommige onderzoekers zijn over de rijkdom van de vondst en de staat waarin de objecten nog zijn!