Een lintje voor Corry Bakker

Gepubliceerd op 24 april 2020

Foto: Isabelle Schermer

Corry Bakker-Buisman, vrijwilliger van het eerste uur van Museum Kaap Skil, is vandaag koninklijk onderscheiden door burgemeester Uitdehaag. Het lintje was aangevraagd door museummanager Corina Hordijk, ondersteund door het Longfonds. Corry heeft namelijk ook 65 jaar lang collectes gelopen. Ze verdient het lintje dan ook dubbel en dwars!

Maritiem & Juttersmuseum

Bij de oprichting van het Maritiem & Juttersmuseum, veertig jaar geleden, waren Corry en haar man Jaap Bakker intensief betrokken als vrijwilligers. Zij woonden aan de Heemskerckstraat en hun tuin grensde aan het museumterrein. Corry hielp met allerlei hand- en spandiensten en stelde haar huis open voor de werklui en museummedewerkers. Zij kwamen bij hen thuis koffie drinken en aten soms zelfs mee. Corry deed de was van het museum en zat achter de kassa.

In dienst

Toen het museum zover was gegroeid dat het medewerkers kon gaan betalen, kwam Corry in dienst. Van 1996 tot 2013 was zij kassamedewerker. De nieuwbouw van het museum heeft ze van dichtbij meegemaakt. Het entreegebouw van Museum Kaap Skil staat deels op de plek van haar voormalige huis! Corry was bijna 80 toen ze met pensioen ging.

Oudheidkamer

In 1989 begon Corry als vrijwilliger bij de Oudheidkamer en ook hier is ze nooit meer weggegaan. In de periode dat het museum open was, werkte ze er als gastvrouw, in de winter hielp ze met poetsen en het maken van nieuwe tentoonstellingen.

Openluchtmuseum

Corry is met haar 86 jaar nog altijd heel actief: van mei tot oktober ‘bewoont’ zij elke week een middag het timmermanshuisje op het openluchtmuseum van Museum Kaap Skil. Daar zit ze te breien en vertelt dorpsverhalen aan de bezoekers. Ook is ze nog steeds gastvrouw van de Oudheidkamer.

Corryfee

Museummanager van Museum Kaap Skil en de Oudheidkamer Corina Hordijk over Corry Bakker: “Corry is de overtreffende trap van trouw. Als ze ergens aan begint, geeft ze het niet meer op. Je kunt altijd op haar bouwen en ze is daarnaast een ontzettend gezellig en warm mens. Door haar jarenlange intensieve band met het museum, weet ze er ook enorm veel van af. Ze is eigenlijk een soort museummoeder. Ik introduceer hierbij het woord Corryfee. Want ze is echt een coryfee van Museum Kaap Skil.”