Historisch scheepswrak op Texels strand

Gepubliceerd op 12 november 2021

Hulpstrandvonder Jaap Groen trof maandag 7 november tijdens zijn ronde over het strand een groot stuk van een scheepswrak aan bij Paal 26. Archeoloog Michiel Bartels concludeert na eerste onderzoek dat het een gangboord is van een middelgroot zeevarend eiken schip uit de 17e of 18e eeuw. Het object is naar Museum Kaap Skil gebracht voor verder onderzoek.

Afgezaagd

Het wrakdeel bleek, na verder uitgraven, 6 meter lang en 3 meter breed te zijn. Alle delen zijn van eiken, alleen de verbindende houten pennen zijn van een zachtere houtsoort. Bartels zag geen sporen van paalworm, wel was een zijde van het hout afgezaagd.

Dit is vermoedelijk in het verleden gedaan door een jutter, die het hout een nieuwe bestemming wilde geven.

Naar Museum Kaap Skil

Het is verrassend dat er opeens zo’n groot object opduikt op het strand. Het is mogelijk door de recente duinafslag bloot komen te liggen of onlangs aangespoeld. Het wrakdeel is, vanwege de archeologische waarde, naar Museum Kaap Skil gebracht. In de komende tijd zal Bartels het documenteren en bemonsteren voor jaarringonderzoek. Bezoekers van Museum Kaap Skil kunnen het van alle kanten bewonderen op het buitenterrein.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.