Historische Bronsmotor begint aan nieuw leven

Gepubliceerd op 7 december 2020

Historische bronsmotor Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil heeft een oude Bronsmotor uit 1907 in bruikleen gegeven aan Maarten Hoogenbosch. De motor heeft jaren dienst gedaan op Texel en Hoogenbosch wil hem nieuw leven inblazen. Door de overdracht krijgt de motor een betere huisvesting en kan publiek er straks weer van genieten.

Graanpakhuis

De motor is gemaakt in de motorenfabriek van Jan Brons, waar hij zijn naam aan dankt. De Bronsmotor loopt op diesel en heeft op verschillende plekken op Texel gefunctioneerd. Zo stond hij in de eerste helft van de vorige eeuw in het huidige Pakhuus, wat toen dienst deed als graanpakhuis. Hier dreef hij de graanmaalinstallatie en een hijsmechanisme aan.

Aan de praat

Maarten Hoogenbosch heeft in een schuur op zijn agrarische bedrijf ruimte gemaakt voor de indrukwekkende motor. Hoogenbosch is gepassioneerd over de motor: “De motor wordt al 40 jaar van hier naar daar verplaatst. Hij is nu eindelijk weer in een liefdevolle omgeving. Eerst maken we de motor helemaal schoon. Ik ben, met een goede vriend, van plan de motor weer aan de praat te krijgen. Ook weten nog niet het hele verhaal, we zijn de hele historie aan het uitzoeken. “

Verdiende aandacht

Museum Kaap Skil is heel blij dat Hoogenbosch zo enthousiast is over de motor. Conservator Alec Ewing: “Het is een fraai stuk erfgoed, dat op deze manier niet alleen goed wordt beheerd, maar ook levend wordt gehouden. De motor krijgt dankzij Maarten de aandacht die hij verdient.”

Op zoek naar informatie

Maarten Hoogenbosch denkt in de toekomst de motor ook aan het publiek te kunnen tonen: “Hopelijk tijdens bijvoorbeeld Open Monumentendag.” Maarten hoopt dat een ieder die informatie heeft over waar de Bronsmotor heeft gestaan, welke functie(s) hij vervulde of foto’s heeft, contact met hem opneemt. Het kunnen waardevolle puzzelstukjes zijn, waarmee het verhaal van deze historische motor compleet kan worden gemaakt.